Evropske borze večinoma navzdol; dražja nafta, krepkejši evro

Po precejšnjih rasteh v prejšnjem tednu so se tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi danes večinoma znižali. Nafta se je podražila, tečaj evra pa se je zvišal.

Za krepko rast tečajev prejšnji teden so zaslužni predvsem odlični poslovni rezultati ameriškega tehnološkega velikana Nvidia, strokovnjaka za umetno inteligenco. Danes se delnice družbe, ki so se prejšnji teden na borzi v New Yorku podražile za 8,5 odstotka, še dodatno dražijo, sredi trgovalnega dne so na približno odstotek višji ravni kot v petek.

Pomembnejših novic danes ni bilo. Več jih vlagatelji pričakujejo v nadaljevanju tedna, saj bo približno 10 odstotkov podjetij iz indeksa Stoxx Europe 600 predstavilo poslovne rezultate in tudi napovedi za naprej.

Vsi pa že nestrpno pričakujejo četrtek, ko bodo v ZDA objavili najnovejše podatke o rasti cen življenjskih potrebščin. Stopnja inflacije, ki jo ameriška centralna banka močno upošteva pri svoji denarni politiki, naj bi se januarja znižala na 2,8 odstotka. Vlagatelji so sicer že opustili pričakovanja o skorajšnjem znižanju obrestnih mer, po trenutnih napovedih naj bi se to zgodilo junija.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,17 odstotka in prvi dan novega tedna končal pri 4864,29 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,02 odstotka in dosegel novo rekordno vrednost. V Parizu se je indeks CAC 40 znižal za 0,46 odstotka, v Londonu pa indeks FTSE 100 za 0,29 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,26 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,38 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,44-odstoten padec.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes malenkost zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,07 odstotka višji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,01 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,23-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je danes zvišal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,0853 dolarja, kar je 0,28 odstotka več kot v petek. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,0852 dolarja oz. 0,18 centa višje kot v petek.

Cene nafte so se zvišale za približno pol odstotka. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena aprila, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 76,97 dolarja, kar je 48 centov več kot v petek. V Londonu so se aprilske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 34 centov na 81,96 dolarja.

Back to top button