Evropske borze večinoma navzdol; cenejša nafta, krepkejši evro

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali, potem ko je Evropska komisija napovedala sprožitev postopka presežnega primanjkljaja proti sedmim državam članicam, med drugim Franciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nafta se je pocenila, tečaj evra pa se je zvišal.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,61 odstotka.

V Parizu je indeks CAC 40 izgubil 0,77 odstotka vrednosti, v Frankfurtu pa se je indeks DAX znižal za 0,35 odstotka. V Londonu je indeks FTSE 100 medtem pridobil 0,17 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,18 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,11 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,29-odstotni padec.

Napovedana sprožitev postopka presežnega primanjkljaja predstavlja nov udarec za Francijo, kjer po evropskih volitvah vlada politična negotovost, navaja AFP. Po zmagi skrajne desnice na omenjenih volitvah je namreč francoski predsednik Emmanuel Macron razpustil parlament in sklical predčasne parlamentarne volitve.

Na drugi strani Atlantika je borza v New Yorku danes mirovala, saj Američani praznujejo zvezni praznik osvoboditve temnopoltih sužnjev t. i. Juneteenth.

Tečaj evra je danes porasel. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,0748 dolarja, kar je 0,07 odstotka višje kot v torek. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,0749 dolarja (v torek pri 1,0715 dolarja).

Cene nafte so se znižale. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena julija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 81,44 dolarja, kar je 16 centov manj kot v torek. V Londonu so se avgustovske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 15 centov na 85,20 dolarja.

Back to top button