Evropske borze v rdečem, nafta dražja, evro izgubil

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se prvi trgovalni dan po velikonočnem premoru večinoma znižali. Nafta se je podražila, evro je glede na dolar izgubil.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je sklenil 0,74 odstotka nižje.

Frankfurtski indeks DAX se je znižal za 1,13 odstotka, pariški indeks CAC 40 za 0,92 odstotka in londonski indeks FTSE 100 za 0,22 odstotka.

Na Dunaju je indeks ATX končal 0,04 odstotka v plusu, v Milanu je FTSE MIB izgubil 1,22 odstotka, v Zürichu pa je indeks SMI zabeležil 1,15-odstotni padec.

Tudi v New Yorku se tečaji gibljejo v rdečem. Okoli štiri ure pred koncem trgovanja je industrijski indeks Dow Jones izgubljal 1,22 odstotka, širši indeks S&P 500 je bil 0,94 odstotka v rdečem, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa je beležil 1,37-odstotni padec.

Vlagatelji so po poročanju tujih tiskovnih agencij ob nepričakovano dobrih gospodarskih podatkih iz ZDA začeli dvomiti, da bo ameriška centralna banka letos trikrat znižala obrestno mero, kot je bilo napovedano. Po podatkih Inštituta za upravljanje s ponudbo (ISM) je namreč predelovalna industrija v ZDA marca narasla prvič po septembru 2022. Trg ta teden pričakuje še sveže podatke o stanju na trgu dela v ZDA.

“Dobili smo nepričakovano dobre podatke od ISM in ljudi sedaj malo skrbi, da bodo v petek objavljeni še dobri podatki o trgu dela,” je za agencijo Reuters dejal analitik pri družbi TradeStation David Russell.

Nafta se je podražila. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba ob okoli 17.30 po srednjeevropskem času odšteti 84,78 dolarja, kar je 1,07 dolarja več kot ob koncu trgovanja v ponedeljek. Severnomorska nafta brent za dobavo junija je bila z 88,46 dolarja dražja za 1,04 dolarja.

Cene nafte so se po navedbah francoske tiskovne agencije AFP zvišale ob bojazni, da bi se lahko vojna iz Gaze razširila v regiji, potem ko je Iran Izraelu zagrozil, da se bo maščeval za napad na konzularno zgradbo Irana v sirski prestolnici Damask.

Evro je glede na dolar izgubil. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba ob okoli 17.30 za skupno evropsko valuto odšteti 1,0768 dolarja, kar je 0,20 odstotka manj kot ob koncu trgovanja v četrtek. Evropska centralna banka je zgodaj popoldne referenčni tečaj postavila pri 1,0749 dolarja (v četrtek pri 1,0811 dolarja).

Back to top button