Evropske borze v rdečem; dražja nafta in evro

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes znižali. Vlagatelji so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v pričakovanju zasedanj ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) in britanske centralne banke Bank of England, ki bosta v nadaljevanju tedna. Nafta se je podražila, tečaj evra pa se je zvišal.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je zdrsnil za 1,14 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 1,05 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 1,39 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,76 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,65 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,96 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 1,07-odstotni padec.

Analitiki pričakujejo, da se Fed ta teden ne bo odločil za nadaljnji dvig obrestnih mer, s čimer naj bi dolar izgubil na vrednosti. Obrestne mere pa naj bi ponovno zvišala Bank of England. Vlagatelje bo po navedbah AFP zanimala tudi odločitev japonske centralne banke.

Centralne banke so ob skrbeh, da bo visoka stopnja inflacije vztrajala dlje časa – cene nafte za 159-litrski sod se denimo približujejo 100 dolarjem -, pred težko nalogo.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,26 odstotka višji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,19 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,21-odstotno rastjo.

Evro je v primerjavi z dolarjem pridobil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,0696 dolarja, kar je 0,34 odstotka več kot v petek. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,0663 dolarja (v petek pri 1,0658 dolarja).

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena oktobra, je bilo treba na borzi v New Yorku okoli 18. ure po evropskem času odšteti 91,95 dolarja, kar je 1,18 dolarja več kot v petek. V Londonu so se novembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 70 centov na 94,63 dolarja.

Back to top button