Evropske borze uvodoma v zelenem

Indeksi na pomembnejših evropskih borzah so se v začetku današnjega trgovanja dvignili nad izhodišča, pri čemer je frankfurtski DAX dosegel nov rekord. Analitiki rast pripisujejo splošnemu optimizmu na trgih po potrditvi drugega zakona za pomoč gospodarstvu v ZDA in dogovora o brexitu, piše francoska tiskovna agencija AFP.

 

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo zvečer popustil in podpisal skoraj 900 milijard dolarjev vreden drugi zakon za pomoč gospodarstvu in posameznikom zaradi pandemije novega koronavirusa. Američani si lahko kmalu obetajo 600 dolarjev pomoči, brezposelni pa 300 dolarjev podpore na teden. Vlagatelji so po navedbah analitikov namreč prepričani, da bo potrditev zakona znatno izboljšala stanje ameriškega gospodarstva in posledično tudi mnogih drugih gospodarstev.

Veleposlaniki članic EU pa so v ponedeljek na zasedanju v Bruslju potrdili dogovor o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom po brexitu, ki so ga pogajalci dosegli minuli četrtek. Sporazum, ki na 1250 straneh obsega prosto in pravično trgovino, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma, bo tako lahko začel začasno veljati 1. januarja.

Okoli 9.45 je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,58 odstotka nad izhodiščem. Londonski FTSE 100 je pridobil 1,74 odstotka, pariški CAC 40 pa 0,46 odstotka. Frankfurtski DAX se je zvišal za 0,70 odstotka na 13.891,96 točke, s čimer je presegel ponedeljkov rekord.

Vrednost evra se je nekoliko zvišala. Za en evro je bilo treba zjutraj na borzi v Frankfurtu odšteti 1,2247 dolarja oz. 0,27 odstotka manj kot v ponedeljek. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v ponedeljek postavila pri 1,2219 dolarja.

Indeksi na pomembnejših azijskih borzah so današnje trgovanje končali večinoma z rastjo. Indeks tokijske borze Nikkei 225 se je zvišal za 2,66 odstotka na 27.568,15 točke, kar je najvišje v 30 letih. Hongkonški Hang Seng je pridobil 0,96 odstotka, avstralski All Ordinaries 0,64 odstotka, seulski Kospi 0,42 odstotka, singapurski STI pa 0,34 odstotka. Šanghajski SSE Composite je medtem izgubil 0,54 odstotka.

Source
STA
Back to top button