Evropske borze uvodoma v zelenem, londonska z novim rekordom

Indeksi na evropskih borzah so se v uvodnem delu današnjega trgovanja zvišali. Vlagatelji so po poročanju tujih tiskovnih agencij zmerno optimistični v pričakovanju zniževanja obrestnih mer. Osrednji indeks londonske borze je v luči novice o prevzemu založbe Hipgnosis dosegel nov rekord.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju z evrom Eurostoxx 50 je bil okoli 9.40 na 0,20 odstotka višji ravni kot ob koncu trgovanja v petek. Frankfurtski indeks DAX se je zvišal za 0,21 odstotka, pariški CAC 40 pa za 0,33 odstotka.

Londonski FTSE 100 je bil 0,46 odstotka nad izhodiščem. Takoj po odprtju je bil še nekoliko višje in je dosegel rekordnih 8185,59 točke. Razlog je po navedbah AFP v odločitvi britanske glasbene založbe Hipgnosis, da sprejme izboljšano, 1,6 milijarde dolarjev vredno prevzemno ponudbo ameriške družbe za upravljanje naložb Blackstone.

Vrednost evra se zvišuje. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba okoli 9.30 za en evro odšteti 1,0723 dolarja, kar je 0,21 odstotka več kot ob koncu petkovega trgovanja.

Tudi trgovanje na azijskih borzah je minilo večinoma v znamenju zelenih številk. Seulski Kospi je pridobil 1,17 odstotka, šanghajski indeks SSE Composite 0,79 odstotka, hongkonški Hang Seng pa 0,50 odstotka. Singapurski STI se je medtem znižal za 0,06 odstotka. Tokijska borza je bila zaradi praznika zaprta.

Back to top button