Evropske borze s padci; cene nafte stabilne, cenejši evro

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali. Na trgih še vedno odmeva dogajanje na Bližnjem vzhodu, potem ko je Izrael napovedal, da se bo maščeval Iranu za nedavni nočni napad z droni in raketami. Cene nafte kljub zaostrenim razmeram ostajajo stabilne, tečaj evra pa se je malenkost znižal.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je nazadoval za 1,45 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX padel za 1,44 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 za 1,40 odstotka. Izgubil je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč 1,82 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 1,18 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 1,75 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 1,65-odstotni padec.

V New Yorku tečaji vrednostnih papirjev danes nimajo enotne smeri in se gibljejo blizu izhodišč, potem ko vlagatelji premlevajo zlasti gospodarsko napoved Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki je za ZDA bolj ugodna od predhodne, in zadnje objave četrtletnih poslovnih rezultatov velikih borznih družb.

Industrijski indeks Dow Jones je bil štiri ure pred koncem trgovanja na 0,37 odstotka višji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,05 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,04 odstotka.

Tečaj evra se je v primerjavi z dolarjem malenkost znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,0624 dolarja, kar je 0,03 odstotka manj kot kot v ponedeljek. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,0637 dolarja (v ponedeljek pri 1,0656 dolarja).

Cene nafte v današnjem trgovanju kljub napetostim na Bližnjem vzhodu ostajajo stabilne. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 85,51 dolarja, kar je deset centov več kot v ponedeljek. V Londonu so se junijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za pet centov na 90,15 dolarja.

Back to top button