Evropske borze pod izhodiščem, nafta navzdol, evro navzgor

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali. Vlagatelji spremljajo poslovne rezultate podjetij in čakajo na poročilo z zadnjega zasedanja ameriške centralne banke Federal Reserve, v katerem bodo iskali namige o nadaljnji denarni politiki banke. Nafta se je pocenila, tečaj evra se je zvišal.

Na trgih je odmevala napoved bančnega velikana Capital One, da bo za 35,3 milijarde dolarjev prevzel ponudnika finančnih storitev Discovery, in trgovca Walmart, da bo za 2,3 milijarde dolarjev prevzel proizvajalca pametnih televizij Vizio.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je današnje trgovanje sklenil tik pod gladino. V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,14 odstotka, FTSE 100 v Londonu pa 0,12 odstotka. Medtem je v Parizu indeks CAC 40 zrasel za 0,34 odstotka.

Zvišal se je tudi švicarski indeks SMI, in sicer za pol odstotka. Na Dunaju se je indeks ATX dvignil malenkost nad gladino, v Milanu pa je indeks FTSE MIB zabeležil 0,08-odstotno rast.

Na newyorških borzah indeksi padajo. Indeks Dow Jones je doslej izgubil približno tretjino odstotka, širši indeks S&P 500 beleži 0,63-odstotni padec, tehnološki indeks Nasdaq pa 1,47-odstotnega.

Tečaj evra se zvišuje. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,0814 dolarja, kar je tretjino odstotka več kot v ponedeljek. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,0802 dolarja, v ponedeljek pri 1,0776 dolarja.

Nafta se je pocenila. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena marca, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 78,59 dolarja, kar je 60 centov manj kot v ponedeljek. V Londonu so se aprilske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 1,25 dolarja na 82,31 dolarja.

Back to top button