Evropske borze neenotno, nafta dražja, evro brez sprememb

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi danes niso imeli enotne smeri. Nafta se je podražila in je na novi najvišji vrednosti v 10 mesecih. Tečaj evra glede na dolar se ni veliko spremenil.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je končal 0,07 odstotka nižje.

Frankfurtski indeks DAX se je znižal za 0,36 odstotka, pariški indeks CAC 40 se je zvišal za 0,08 odstotka, londonski indeks FTSE 100 pa je pridobil 0,09 odstotka.

Na Dunaju je indeks ATX končal 0,50 odstotka v zelenem, v Milanu je FTSE MIB pridobil 0,60 odstotka, v Zürichu pa je indeks SMI zabeležil 0,20-odstotni padec.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev nižajo. Industrijski indeks Dow Jones je bil okoli štiri ure pred koncem trgovanja na 0,72 odstotka nižji ravni kot v ponedeljek, širši indeks S&P 500 je izgubljal 0,64 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa je beležil 0,75-odstotni padec.

Vlagatelji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP premlevajo novo napoved Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki je pričakovanja glede svetovne gospodarske rasti za letos zvišala z 2,7 na 3,0 odstotka, za leto 2024 pa znižala z 2,9 na 2,7 odstotka. Med razlogi za znižanje je navedla pričakovano slabšo aktivnost na Kitajskem in vpliv ukrepov centralnih bank proti visoki inflaciji.

Vlagatelji na delniških trgih po navedbah analitikov čakajo na poteze centralnih bank. Skrbi o vztrajno visoki inflaciji povzročajo cene nafte, ki so danes dosegle novo najvišjo vrednost od novembra lani, poroča AFP.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte, ki bo dobavljena oktobra, je bilo treba okoli 17. ure po srednjeevropskem času odšteti 92,81 dolarja, kar je 1,33 dolarja več kot ob koncu trgovanja v ponedeljek. Severnomorska nafta brent za dobavo novembra je bila s 95,43 dolarja en dolar nad ponedeljkovo zaključno vrednostjo.

Tečaj evra se glede na dolar ni veliko spremenil. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba okoli 17. ure za en evro odšteti 1,0689 dolarja, kar je 0,01 odstotka več kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja. Evropska centralna banka je zgodaj popoldne referenčni tečaj postavila pri 1,0713 dolarja (v ponedeljek pri 1,0663 dolarja).

Back to top button