Evropske borze blizu izhodišč; nafta dražja, navzgor tudi evro

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi danes niso imeli enotne smeri, so se pa gibali v bližini izhodišč. V odsotnosti pomembnejših novic trgovanje še naprej poganjajo ugibanja o nadaljnjih potezah centralnih banke. Nafta se precej draži, tečaj evra pa se krepi.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za skromnih 0,04 odstotka.

V Parizu je indeks CAC 40 pridobil 0,18 odstotka, v Frankfurtu in Londonu pa sta indeksa DAX in FTSE 100 nazadovala za 0,11 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,08 odstotka in v Zürichu indeks SMI za še skromnejših 0,03 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,15-odstotno rast.

Bolj pogumni so pri nakupih delnic vlagatelji V New Yorku. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,34 odstotka višji ravni kot ob koncu petkovega trgovanja. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,43 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,80-odstotno rastjo.

V odsotnosti pomembnejših objav so trgovanje po pisanju francoske tiskovne agencije AFP narekovala predvsem ugibanja o nadaljnjih potezah centralnih bank. Potem ko sta ameriški Federal Reserve in Evropska centralna banka prekinili niz dvigov osrednjih obrestnih mer se zdaj na trgih krepijo pričakovanja, da je cikla zaostrovanja denarne politike v odsotnosti kakšnih novih večjih šokov konec in da bi lahko v naslednjem letu vsaj v ZDA že prišlo tudi do prvih znižanj.

Tečaj evra se krepi. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,0945 dolarja, kar je 0,33 odstotka več kot ob koncu petkovega trgovanja. ECB je opoldne referenčni tečaj evra določila pri 1,0928 dolarja (v petek pri 1,0872 dolarja).

Nafta se draži. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena decembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 78 dolarjev, kar je 2,11 dolarja več kot ob koncu petkovega trgovanja. V Londonu so se januarske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 2,12 dolarja na 82,73 dolarja.

Back to top button