Energetika Ljubljana z majem znižuje cene plina za desetino

Ljubljansko javno podjetje Energetika Ljubljana, peti največji ponudnik plina v državi, bo s 1. majem, ko se izteče cenovna regulacija, znižala cene plina za 10 odstotkov. Razlog za takšno poslovno odločitev so ugodnejše tržne razmere in nižje nabavne cene na veleprodajnem trgu, so danes sporočili iz družbe.

Konec aprila preneha veljati vladna uredba o določitvi cene zemeljskega plina iz plinskega sistema, ki je v iztekajoči se ogrevalni sezoni ceno plina zamejila pri 0,05990 evra za kilovatno uro oz. 59,90 evrov za megavatno uro.

S 1. majem bo nova cena za odjemalce plina Energetike Ljubljana določena pri 0,05391 evra za kilovatno uro oz. 53,91 evrov za megavatno uro.

Strošek za mesec maj z vsemi dajatvami in davkom na dodano vrednost se bo ob pričakovani porabi plina za povprečno stanovanje velikosti 70 kvadratnih metrov po izračunih podjetja znižal za dva evra na 28 evrov, za povprečno hišo v velikosti 200 kvadratnih metrov pa za sedem evrov na 59 evrov.

Letni strošek skupaj z dajatvami naj bi bil v tem letu v primerjavi z 2023 nižji za okvirno osem odstotkov. Za stanovanje omenjene velikosti naj bi se znižal za okvirno 71 evrov na 824 evrov, za povprečno hišo pa za okvirno 184 evrov na 1921 evrov, so navedli.

Back to top button