Delo: Nekdanji Thermanini delničarji pravnomočno izgubili tožbo

Dobrih sedem let trajajoča pravda zaradi skupščine Thermane Laško avgusta 2014 se je s sodbo Višjega sodišča v Celju zaključila v korist družbe, danes piše časnik Delo. Višje sodišče je po navedbah časnika pritrdilo družbi, nekdanji delničarji so pravnomočno izgubili tožbo. Napovedujejo nove postopke, odprta je še odškodninska tožba.

 

 

Nekdanji mali delničarji so s tožbo poleg izpodbojnosti zahtevali še ugotovitev ničnosti sklepov sporne skupščine, a jim ni uspelo.

Na sporni skupščini so sprejemali letno poročilo za leto 2013, v katerem sta bila cenitev in precejšnje prevrednotenje vrednosti nepremičnin Thermane. Ko je bilo poročilo sprejeto, je družba leto zaključila s 25,5 milijona evrov izgube. Družba je pristala v prisilni poravnavi, po kateri je kot večinska lastnica postala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), mali delničarji pa so ostali brez vsega, piše Delo.

Po vložitvi tožbe je prvostopenjsko sodišče malim delničarjem priznalo, da jim je bila kršena pravica do obveščenosti, ne pa tudi ničnosti. Sodba višjega sodišča je pritrdila Thermani. “Sodišče je pritrdilo našim argumentom, da tožeče stranke za takšno tožbo nimajo izkazanega pravnega interesa. Sodišče je tožbo opredelilo kot nedovoljeno, na kar se je v povezavi z argumentom pomanjkanja pravnega interesa ves čas postopka sklicevala naša družba in uspela,” so za časnik povedali v Thermani.

Odvetnik Borut Soklič, ki zastopa nekatere nekdanje delničarje, je za Delo povedal, da je sodba višjega sodišča zanje presenetljiva. “Ob tem, da so se dokazano stvari zgodile pomembno narobe, nas sodba preseneča predvsem v delu glede ničnosti. Tako bomo glede ničnosti gotovo vložili predlog za dopustitev revizije pri vrhovnem sodišču. Sicer pa ta postopek v ničemer ne vpliva na odškodninsko tožbo, ki že poteka zoper Thermano,” je dejal.

Source
STA
Back to top button