Gospodarstvo

Delničarji Petrola o novih nadzornikih in rezultatih posebne revizije

Delničarji Petrola – največji je neposredno in posredno država – bodo danes odločali o novih nadzornikih energetske družbe. Seznanili se bodo tudi z rezultati posebne revizije poslov družbe od začetka 2015 do odhoda nekdanje uprave pod vodstvom Tomaža Berločnika oktobra lani. Za osem poslov bodo odločali tudi o vložitvi odškodninske tožbe.

Za novo štiriletno obdobje so kot predstavniki kapitala predlagani trije dosedanji nadzorniki Sašo Berger – ta trenutno tudi predseduje nadzornikom, Igo Gruden in Mladen Kaliterna, ob njih pa uprava predlaga še imenovanje Aleksandra Zupančiča, Boruta Vrviščarja in Janeza Žlaka, trenutnega predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH). Mandat nadzornikom bi začel teči 11. aprila prihodnje leto, izjema je Kaliterna, kateremu bi nov štiriletni mandat stekel 16. julija.

Po objavi predloga za imenovanje nadzornikov je v javnost prišla informacija, da se je Zupančič, sicer vodja kabineta ministra za okolje Andreja Vizjaka, znašel v kazenskem postopku. Sporno naj bi bilo dogajanje v času, ko je Zupančič vodil Komunalo Brežice.

Ob imenovanju nadzornikov je osrednja točka skupščine še seznanitev z rezultati posebne revizije poslov. To je na podlagi sklepa skupščine iz decembra 2019, ki je sledila burnemu dogajanju v podjetju po predčasnem odhodu Berločnikove uprave, izvedla družba BDO Revizija. Revizija je pri osmih poslih ugotovila oškodovanje družbe, zato bodo delničarji odločali o vložitvi odškodninske tožbe proti Berločniku in ostalim članom njegove uprave.

Revizija je pritegnila tudi pozornost Nacionalnega preiskovalnega urada, ki preverja, ali so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button