Delničarji NLB junija o prvem izplačilu dividend in treh nadzornikih

Delničarji NLB bodo na skupščini 17. junija odločali o prvem letošnjem izplačilu dividend za lani v višini 110 milijonov evrov. O drugem izplačilu v enaki višini bodo predvidoma odločali konec leta. Skupščina bo potrdila tudi tri nadzornike, od tega sta ob dosedanjem prvem nadzorniku Primožu Karpetu predlagana dva nova.

Delničarji, največji posamični med njimi je s 25 odstotki in eno delnico država, se bodo seznanili z letnim poročilom za lani, ko je NLB na ravni skupine ustvarila 550,7 milijona evrov čistega dobička, kar je 23 odstotkov več kot leto prej. Skupni čisti prihodki iz poslovanja skupine so znašali nekaj manj kot 1,1 milijarde evrov in bili s tem za 37 odstotkov višji kot leto prej.

Takšni poslovni rezultati so banki omogočili napoved znatnega povišanja izplačila dividend na 40-odstotno izplačilo čistega dobička preteklega leta. NLB je tako že februarja napovedala, da bo letos v dveh tranšah izplačala 220 milijonov evrov dividend, kar predstavlja 100-odstotno povišanje glede na izplačilo dividend v letu 2023.

Delničarji bodo tako na junijski skupščini med drugim glasovali o predlogu uprave in nadzornega sveta, da se delničarjem v prvem izplačilu izplača za 110 milijonov evrov dividend, kar je 5,50 evra bruto na delnico. Dividende bodo izplačane 26. junija, in to tistim osebam, ki bodo kot delničarji v delniški knjigi vpisani na 24. junij.

Druga tranša v enakem znesku bo predvidoma predložena v odobritev na skupščini, ki bo potekala proti koncu leta, so v sklicu skupščine navedli v največji slovenski banki.

Delničarji bodo na skupščini imenovali tudi tri člane nadzornega sveta, saj mandat prvega nadzornika Primoža Karpeta ter članov nadzornega sveta Davida Erica Simona in Verice Trstenjak poteče v letu 2024. Predstavnica delavcev Sergeja Kočar, ki ji je mandat ravno tako potekel v tem letu, je bila medtem že imenovana za drugi mandat.

Nadzorni svet predlaga, da Primož Karpe v nadzornem svetu ostane še en mandat, obenem pa za nova nadzornika predlagajo Natalijo Olegovno Ansell, ki je po navedbah NLB izkušena bančnica z globalnimi bančnimi izkušnjami in podrobnim poznavanjem vseh tehničnih vidikov korporativnega poslovanja, poslovanja s prebivalstvom, upravljanja premoženja ter predvsem plačilnih in kartičnih sistemov, ter Luko Vesnaverja, sicer med drugim predsednika upravnega odbora Britansko-slovenske gospodarske zbornice.

Nadzorni svet sicer sestavljajo tudi Islam Osama Zekry in predstavnica zaposlenih Tadeja Žbontar Rems, ki jima mandat poteče v letu 2025, ter namestnik predsednika Shrenik Dhirajlal Davda, André-Marc Prudent-Toccanier, Mark William Lane Richards in Cvetka Selšek, ki jim mandat poteče dve leti pozneje.

Back to top button