Chevronov prevzem tekmeca Hessa morda ogrožen

Ameriški naftni velikan Chevron je razkril, da bi bil lahko njegov načrtovani 53 milijard dolarjev (50 milijard evrov) vreden prevzem prav tako ameriškega energetskega podjetja Hess ogrožen, če bi konkurenčni naftni velikani uspešno izpodbijali njegov nadzor nad Hessovim 30-odstotnim deležem v velikanskem naftnem polju Stabroek Block.

Glavni povod za prevzem je bil prav Hessov delež v tem naftnem polju ob obali Gvajane na severu Južne Amerike. Nahajališče upravlja ameriški naftni velikan velikan ExxonMobil, ki ima 45-odstotni delež. Hess ima v lasti 30-odstotni delež, kitajsko podjetje CNOOC pa preostalih 25 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obstoječi sporazum vsebuje določbo, ki obstoječima partnerjema – ExxonMobilu in CNOOC – omogoča “prednostno pravico” do nakupa premoženja v Gvajani.

Chevron in Hess menita, da ta pravica ne velja “zaradi strukture združitve” in besedila sporazuma, je navedeno v vlogi Chevrona. Vendar sta podjetji ExxonMobil in CNOOC po oktobrski objavi dogovora o prevzemu med družbama Chevron in Hess sporočili, da se s tem ne strinjata.

“Hess, Chevron, ExxonMobil in CNOOC so se konstruktivno pogovarjali o pogojih sporazuma in Chevron ter Hess verjameta, da bodo ti pogovori prinesli izid, ki ne bo odložil, oviral ali preprečil izvedbe združitve,” so sporočili iz Chevrona in dodali, da lahko oni ali Hess sprožijo arbitražo, če ti pogovori ne prinesejo dogovora, še navaja AFP.

Chevron je v dokumentaciji za regulatorje priznal, da obstaja scenarij, po katerem bi družba Hess ostala neodvisno podjetje, hkrati pa je dodal, da ne verjame, da verjetnost takšnega izida ni velika, dokumente povzema AFP.

Gvajana ima največje zaloge surove nafte na prebivalca na svetu. Po ocenah je ob tej majhni južnoameriški državi za 11 milijard 159-litrskih sodov zalog nafte.

Back to top button