Chevron namerava opustiti črpanje nafte v Severnem morju

Ameriški naftni velikan Chevron namerava opustiti črpanje nafte v Severnem morju. V luči tega med drugim napoveduje prodajo lastniškega deleža v največjem naftnem polju v britanskem delu morja, ki se nahaja v bližini Shetlandskih otokov.

Tretji največji proizvajalec nafte na svetu, ki je bil v 60. letih prejšnjega stoletja med prvimi naftnimi podjetji, ki so začela vrtati nafto v Severnem morju, je svojo proizvodno in raziskovalno dejavnost okrnil že leta 2019, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V okviru tokratnih načrtov načrtuje prodajo lastniških deležev v naftnih poljih, vključno z 19,4-odstotni deležem v naftnem polju Clair zahodno od Shetlandskih otokov. Gre za največje polje v britanskem delu Severnega morja, ki ga upravlja britanski energetski velikan BP, proizvede pa približno 120.000 159-litrskih sodov nafte na dan.

Na seznamu za prodajo so tudi deleži v naftnem terminalu Sullom Voe prav tako na Shetlandskih otokih, ki ga upravlja energetska družba EnQuest, ter naftovodu Ninian in plinovodu SIRGE.

Do odločitve o opustitvi dejavnosti pridobivanja nafte v Severnem morju je po navedbah družbe prišlo po pregledu celotnega portfelja premoženja in želje, da bi se v prihodnje osredotočili predvsem na novejše projekte.

“Del Chevronove strategije ohranjanja naložb v tradicionalnih in novih virih energije so tudi redni pregledi portfelja naših globalnih naložb, na podlagi katerih ocenimo, ali so te še strateške in konkurenčne,” je izpostavil tiskovni predstavnik družbe.

Po pričakovanjih družbe bo proces prodaje lastniških deležev trajal več mesecev, v tem času pa se bodo tudi odločili, ali bodo prodajo tudi dokončno izpeljali ali ne.

Back to top button