Boeing prvo četrtletje končal s 343 milijonov dolarjev izgube

Ameriški proizvajalec letal Boeing je prvo letošnje četrtletje končal s 343 milijonov dolarjev globoko izgubo, medtem ko je ta pred enim letom znašala 414 milijonov dolarjev. Izguba je posledica padca dobave letal v luči nedavnih varnostnih pomislekov glede Boeingovih letal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prihodki družbe so bili v prvih treh mesecih letošnjega leta za 7,5 odstotka nižji kot v enakem obdobju lani in so znašali 16,6 milijarde dolarjev. Izguba je bila sicer nekoliko manjša, kot so pričakovali analitiki, navaja AFP.

Boeing v zadnjem obdobju pretresajo številne afere. Med bolj odmevnimi je januarski incident z letalom prevoznika Alaska Airlines Boeing 737 max 9, ki je moralo, potem ko je z njega med letom odpadel panel z vrati, zasilno pristati.

Ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je zato zamrznila Boeingovo proizvodnjo letal tega modela, ob Boeinga pa zahtevala, da dokaže izboljšanje delovanja in nadzora kakovosti.

“Naši rezultati v prvem četrtletju odražajo takojšnje ukrepe, ki smo jih sprejeli za upočasnitev proizvodnje modela letala 737, z namenom izboljšanja kakovosti,” je dejal glavni izvršni direktor Dave Calhoun, ki bo konec leta odstopil s položaja.

Back to top button