Bitcoin prvič po septembru padel pod mejo 40.000 dolarjev

Vrednost bitcoina je danes prvič po lanskem septembru padla pod mejo 40.000 dolarjev (okoli 35.300 evrov). Popoldne se je njegova vrednost na borzi Bitstamp gibala pri okoli 39.559 dolarjev, kar je približno 40 odstotkov pod rekordno vrednostjo okoli 69.000 dolarjev, ki jo je dosegel 10. novembra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

 

Vrednost najstarejše kriptovalute je medtem sicer že nekoliko okrevala in se trenutno na borzi Bitstamp giblje pri okoli 41.300 dolarjev.

Pod pritiskom so bile tudi druge pomembne kriptovalute. Tako je kriptovaluta ether tekom dneva padla pod 3000 dolarjev, a jo je v nadaljevanju trgovanja znova presegla.

Padci so po pojasnilih analitikov povezani z denarno politiko ZDA. Ameriška centralna banka Federal Reserve naj bi namreč obrestne mere dvignila prej, kot je bilo pričakovano. Banka Goldman Sachs letos pričakuje celo štiri zvišanja obrestnih mer, od katerih bi se lahko prvo zgodilo že marca, poroča dpa.

Vlagatelji še naprej obračajo hrbet visoko tveganim sredstvom in tako varujejo svoje premoženje, je ocenil analitik Timo Emden. Dodal je, da je meja 40.000 dolarjev “psihološko pomembna”.

Poleg pričakovanih potez ameriške centralne banke na bitcoin vplivajo tudi razmere v Kazahstanu, saj država predstavlja pomembno svetovno središče za rudarjenje te kriptovalute. Vlada je zaradi nemirov v državi občasno prekinila internetne povezave v državi, kar je povečalo negotovost vlagateljev, je še poročala dpa.

Source
STA
Back to top button