Bitcoin na najvišji ravni od konca leta 2021

Vrednost kriptovalute bitcoin se je danes povzpela na najvišjo raven od konca leta 2021. Za najstarejšo in najbolj znano kriptovaluto je bilo treba odšteti 53.000 dolarjev, potem ko se je nad psihološko pomembno mejo 50.000 dolarjev povzpela pred približno dvema tednoma. Od začetka tega leta se je vrednost bitcoina zvišala za 26 odstotkov.

Zanimanje za bitcoine že nekaj časa raste, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Med vzroki navaja odobritev posebnih skladov Bitcoin, ki jih je ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo SEC odobrila januarja.

Odločitev o odobritvi skladov, ki vlagateljem prvič omogočajo vlaganje v bitcoine, ne da bi morali neposredno kupiti samo kriptovaluto, je sprva povzročila le kratkoročen skok vrednosti te valute, ki se je pojavila na začetku leta 2009.

K nadaljnji rasti vrednosti bitcoina pa bi lahko prispeval tudi naslednji t. i. ‘halving’, načrtovan za april. Pri tem se za polovico zmanjša nagrada, ki jo prejmejo rudarji bitcoinov za uspešno obdelavo transakcij s kriptovalutami drugih ljudi. Postopek, do katerega pride le vsakih nekaj let, vodi do počasnejše rasti ponudbe bitcoinov, kar običajno povzroči dvig cen.

Back to top button