Azijske borze večinoma v rdečem

Indeksi na azijskih borzah so danes večinoma obarvani v rdeče. Vlagatelji so previdni v pričakovanju petkove objave ameriškega ministrstva za trgovino, ki bo pokazala vrednost kazalnika zasebne porabe (PCE) v aprilu. To inflacijo ameriška centralna banka Federal Reserve najbolj upošteva pri svoji denarni politiki.

Na vodilni azijski borzi v Tokiu je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, nazadoval za 0,13 odstotka na 38.850,18 točke.

Znižal se je tudi indeks borze v Sydneyju All Ordinaries, in sicer za 0,21 odstotka. V Seulu je osrednji borzni indeks Kospi končal tik pod izhodiščem, izgubil je 0,01 odstotka. Tudi tečaji delnic na Tajvanu so se v povprečju znižali, za 0,20 odstotka.

Na kitajskih borzah je trgovanje neenotno. V Hongkongu je šel indeks Hang Seng doslej navzgor za 0,10 odstotka, v Šanghaju pa je indeks Shanghai Composite 0,11 odstotka pod izhodiščem.

V Singapurju je indeks STI 0,30 odstotka višje kot v ponedeljek.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, naj bi se PCE glede na napovedi aprila nekoliko znižal. Ameriški centralni bankirji so sicer v preteklih dneh izrazili zaskrbljenost zaradi visokih cen in napovedali, da bodo previdni pri zniževanju rekordno visokih obrestnih mer.

Back to top button