Azijske borze drugi dan zapored v rdečem

Azijske borze so se danes tako kot v ponedeljek obarvale v rdeče. Vlagatelji so v pričakovanju odločitev ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki danes začenja dvodnevno zasedanje, ob tem pa jih skrbi dogajanje na kitajskem nepremičninskem trgu.

Na vodilni azijski borzi v Tokiu je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, izgubil 0,87 odstotka in se oblikoval pri 33.242,59 točke.

V Hongkongu je indeks Hang Seng 0,06 odstotka pod izhodiščno ravnijo, v Šanghaju pa je osrednji indeks 0,17 odstotka v minusu. V Seulu se je osrednji borzni indeks Kospi znižal za 0,61 odstotka, indeks borze v Sydneyju All Ordinaries pa za 0,44 odstotka.

Na Tajvanu so se delnice v indeksu FTSE TWSE v povprečju pocenile za 0,31 odstotka, v Singapurju pa je indeks STI zdrsnil za 0,69 odstotka.

Fed tokrat po napovedih analitikov ne bo zviševala obrestnih mer. Inflacijo jim je namreč uspelo obrzdati. Julija in avgusta je sicer na letni ravni nekoliko porasla, tako da je minuli mesec dosegla 3,7 odstotka, kar naj bi bilo predvsem posledica nestanovitnih cen energije oziroma bencina. Stopnja brezposelnosti v ZDA ostaja nizka, pri 3,8 odstotka letno, zasebna potrošnja pa trdna.

Veliko pozornosti je namenjene tudi dogajanju na kitajskem nepremičninskem trgu, kjer se ponavlja zgodba, da nepremičninska podjetja zaradi težke finančne situacije zaprosijo za odlog plačila obresti na svoje obveznice.

Back to top button