Ameriška lekarniška veriga Rite Aid prijavila stečaj

Ameriška lekarniška veriga Rite Aid je v nedeljo vložila predlog za stečaj, potem ko se je soočala z vse manjšo prodajo in pravnimi grožnjami zaradi domnevne vpletenosti v krizo z opiati. Družba je že dosegla dogovore z več večjimi upniki za prestrukturiranje svojega dolga, sporočilo za javnost povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ena največjih ameriških lekarniških verig s sedežem v Philadelphii ima po državi 2100 trgovin, v katerih prodaja zdravila in zdravstvene izdelke ter tudi hrano in higienske pripomočke.

V njenem zadnjem poslovnem letu so se prihodki od prodaje znižali za 1,9 odstotka na 24 milijard dolarjev, družba pa je zabeležila izgubo v višini 749 milijonov dolarjev.

Težave družbe je po navedbah AFP povzročilo tudi več neuspešnih združitev in prevzemov, v pomoč pa niso niti posledice krize z opiati.

Kriza z opiati, ki je v ZDA v 20 letih povzročila več kot 500.000 smrti, je sprožila številne tožbe proti proizvajalcem zdravil, distributerjem in lekarnam. Marca je na primer ameriško ministrstvo za pravosodje proti Rite Aid zaradi izdajanja dveh močnih opiatov oksikodona in fentanila vložilo tožbo na zveznem sodišču v Clevelandu.

Preverite tudi
Close
Back to top button