Amazon in Stellantis v razvoj pametnih avtomobilov

Skupina Stellantis in ameriški tehnološki velikan Amazon bosta razvila programsko opremo za vozila, ki bo Amazonovo digitalno asistentko Alexo pripeljala v avtomobile, med drugim znamk Jeep in Ram. Platforma bo vključevala z umetno inteligenco podprte aplikacije za zabavo, navigacijo, vzdrževanje vozil in plačilne storitve.

 

 

Stellantis, pod okrilje katerega sodijo znamke Fiat, Peugeot, Citroen in Chrysler, bo poleg tega uporabljal Amazonove spletne storitve (AWS) za računalništvo v oblaku, med drugim za razvoj produktov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Partnerstvo sledi vedno večjemu številu sodelovanj, saj proizvajalci avtomobilov iščejo pomoč tehnoloških velikanov za posodobitev vozne izkušnje v svojih vozilih. Tako sta lani sodelovanje z Googlom napovedala Ford in Renualt, medtem ko se je Microsoft povezal Volkswagnom in General Motors.

Stellantis trenutno Amazonu dobavlja vozila, ki jih spletni trgovec uporablja pri razvoju lastnih dostavnih storitev. V skladu s partnerskim dogovorom bo Amazon prva komercialna stranka novega baterijskega električnega vozila Ram ProMaster, ki ga bo Stellantis poslal na trg prihodnje leto.

Po trenutnih načrtih bo Stellantis do leta 2025 v električna vozila vložil 30 milijard evrov, pri čemer bo do 20 odstotkov sredstev namenjenih za razvoj programske opreme.

S povezovanjem vozil se avtomobilskim proizvajalcem odpirajo nove poslovne priložnosti in Stellantis pričakuje, da bo do leta 2026 s takšnimi storitvami zaslužil štiri milijarde evrov na leto, kar je desetkrat več kot danes.

Stellantis bi lahko s floto, ki bo do leta 2030 štela približno 34 milijonov povezanih vozil, s takšnimi storitvami ustvaril 20 milijard evrov prihodkov, kar bi pomenilo približno osmino sedanjih skupnih prihodkov.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button