Alibaba v tretjem četrtletju kljub padcu prihodkov z rastjo dobička

Kitajski spletni trgovec Alibaba je v tretjem letošnjem četrtletju, ki se je za podjetje začelo julija, v medletni primerjavi vknjižil štiriodstotni upad prihodkov. Dobiček se je kljub temu zvišal za devet odstotkov. Ob tem so v družbi preklicali napoved ustanovitve ločene enote za napredne rešitve v oblaku.

Iz Alibabe so marca sporočili, da se bo družba razdelila na šest posameznih poslovnih skupin, kar predstavlja enega najodmevnejših prestrukturiranj kakšnega vodilnega kitajskega tehnološkega podjetja doslej. Ena od teh enot naj bi bila Cloud Intelligence Group, ki bi vključevala napredne rešitve v oblaku.

Vendar pa so v Alibabi po navedbah AFP danes pojasnili, da te enote ne bo. Zaradi zaostritve ameriške omejitve izvoza naprednih računalniških čipov na Kitajsko namreč takšna poslovna poteza po njihovih besedah ne bi bila več smiselna.

Alibabo je leta 1999 ustanovil Jack Ma. Družba se trenutno sooča s številnimi izzivi, tudi zaradi regulatornih ukrepov doma in na tujem. Oblasti v Pekingu so med drugim leta 2020 v zadnjem trenutku ustavile načrtovano javno ponudbo delnic Alibabine finančne podružnice Ant Group, potem ko je bil Ma v govoru kritičen do kitajskih regulatorjev. Leta 2021 pa so Alibabo zaradi domnevnih nepoštenih praks kaznovali z rekordno globo v višini 2,75 milijarde dolarjev.

Back to top button