AktualnoEvropaSvet

Zunanji ministri Nata v Berlinu predvidoma tudi o članstvu Švedske in Finske

Zunanji ministri držav članic zveze Nato, med njimi vodja slovenske diplomacije Anže Logar, bodo danes v Berlinu začeli svoje prvo neformalno zasedanje v zgodovini zavezništva. Danes se jim bosta pridružila tudi zunanja ministra Švedske in Finske, ki sta tik pred uradno odločitvijo glede pridružitve Natu.

 

 

Ministri bodo svoje sploh prvo neformalno zasedanje začeli drevi z delovno večerjo, na kateri se jima bosta pridružila tudi finski zunanji minister Pekka Haavisto in švedska zunanja ministrica Ann Linde.

Pričakovati je, da bodo ministri razpravljali tudi o članstvu Švedske in Finske v zvezi Nato. Ravno v teh dneh namreč v teh dveh državah poteka dokončno odločanje glede članstva, k čemur jih je spodbudila ruska agresija na Ukrajino.

Finska premierka in predsednik sta članstvo države v Natu že podprla, dokončna odločitev vladnega odbora pa naj bi bila sprejeta v nedeljo. Do takrat naj bi svoje mnenje podali tudi na Švedskem vladajoči socialdemokrati. Parlamenta obeh držav pa naj bi potem odločitev potrjevala v ponedeljek.

O sami ruski invaziji na Ukrajino in njenih posledicah bodo sicer zunanji ministri zavezništva razpravljali v nedeljo. Govorili bodo o nadaljnji podpori Ukrajini in tudi prihodnjih odnosih z Rusijo.

Razprava bo po napovedih slovenskega zunanjega ministrstva namenjena tudi pripravam na junijski vrh Nata v Madridu ter novemu strateškemu konceptu zavezništva.

Zasedanje, na katerem ne bodo sprejemali sklepov, bo gostila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, vodil pa ga bo namestnik generalnega sekretarja Nata Mircea Geoana. Generalni sekretar Jens Stoltenberg je namreč zbolel za covidom-19.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button