EvropaSvet

ZN Maroko in Španijo obtožili prekomerne uporabe sile v Melilli

Združeni narodi so v torek obsodili uporabo prekomerne sile oblasti na meji med Marokom in Španijo ter pozvali k neodvisni preiskavi smrti najmanj 23 ljudi, potem ko je približno 2000 migrantov prejšnji teden poskušalo prečkati mejo v španski enklavi Melilla. Špansko tožilstvo je medtem že sprožilo preiskavo dogodkov.

 

 

“Obe državi pozivamo, naj zagotovita učinkovito in neodvisno preiskavo, ki bo prvi korak pri ugotavljanju okoliščin smrti in poškodb,” je novinarjem v Ženevi povedala tiskovna predstavnica urada ZN za pravice Ravina Shamdasani.

Tudi tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa Stephane Dujarric je opozoril, da sta obe državi uporabili prekomerno silo, kar je po njegovih besedah nesprejemljivo in bo potrebno preiskati. Pri tem je ponovno poudaril, da se morajo spoštovati človekove pravice migrantov, čeprav smo pogosto priča njihovemu kršenju na obeh straneh meje.

Varnostni svet ZN se bo danes na zahtevo Kenije sestal za zaprtimi vrati in razpravljal o incidentu. Špansko tožilstvo pa je v torek sprožilo preiskavo dogodkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tragedija se je zgodila v petek, ko je približno 2000 migrantov, večinoma iz podsaharske Afrike, poskušalo prebiti ograjo in iz Maroka vstopiti v majhno špansko enklavo Melillo. Maroške oblasti so sporočile, da so nekateri padli, ko so se poskušali prebiti čez ograjo, in sprva navedle 18 smrtnih žrtev, a se je pozneje število povečalo na 23. Po njihovih podatkih je bilo ranjenih tudi 140 maroških policistov.

“To je največje zabeleženo število smrtnih žrtev med migranti, ki so poskušali prečkati pot iz Maroka v Evropo prek španskih enklav Melilla in Ceuta, v enem samem incidentu v več letih,” je dejala Shamdasanijeva.

Maroko je medtem sosednjo Alžirijo obtožil ohlapnega nadzora njune skupne meje. Do poskusa vdora v špansko enklavo je namreč prišlo po tem, ko sta Madrid in Rabat marca nekoliko otoplila diplomatske odnose po skoraj leto dni trajajoči krizi, povezani z ozemljem Zahodne Sahare.

Alžirski diplomat Amar Belani, ki je zadolžen za dokumentacijo o Zahodni Sahari, ki je v središču napetosti med Rabatom in Alžirom, pa je dejal, da Maroko išče grešne kozle, da bi se razbremenil odgovornosti.

Source
STA
Back to top button