Zelenski v nagovoru VS ZN poudaril pomen neodvisnosti Ukrajine za ves svet

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v video nagovoru Varnostnemu svetu Združenih narodov poudaril pomen ukrajinske neodvisnosti za ves svet. Njegov nagovor je neuspešno skušala blokirati Rusija, ki je zahtevala, da se mora Zelenski, če želi govoriti pred VS ZN, zasedanja udeležiti v dvorani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

“Danes naša država praznuje dan neodvisnosti in zdaj lahko vsi vidijo, kako zelo je svet odvisen od naše neodvisnosti,” je v nagovoru dejal ukrajinski predsednik. Opozoril je, da bodo “ruski morilci verjetno končali v Evropi, Aziji, Afriki in Latinski Ameriki” v kolikor Rusije ne ustavijo v Ukrajini.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je v nagovoru VS ZN dejal, da nima upanja v čimprejšnji konec vojne v Ukrajini, saj da “kljub napredku na humanitarnem področju ni videti, da bi se spopadi v Ukrajini lahko kmalu končali”. Opozoril je, da se še vedno pojavljajo območja, kjer bi lahko prišlo do dodatnega stopnjevanja napetosti.

Guterres je spomnil tudi na ruski napad na Ukrajino pred natanko šestimi meseci. V vojni je bilo ubitih ali ranjenih na tisoče civilistov, med njimi na stotine otrok.

Generalni sekretar je opozoril, da je bil svet priča hudim kršitvam mednarodnega prava na področju človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava. Vendar pa mu dogovor o izvozu žita iz Ukrajine, ki sta ga Moskva in Kijev sklenila konec julija, daje upanje za prihodnost, je dejal.

Danes sicer mineva šest mesecev od začetka ruske invazije na Ukrajino, ki obenem praznuje tudi dan neodvisnosti.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button