Zelenski ob obletnici nesreče v Černobilu Rusijo obtožil izsiljevanja

Rusija jedrske elektrarne uporablja za izsiljevanje Ukrajine in sveta, je danes ob 37. obletnici jedrske nesreče v Černobilu dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Po njegovih besedah je potrebno narediti vse, da se “teroristični državi” to prepreči, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

“Pred sedemintridesetimi leti je nesreča v jedrski elektrarni Černobil pustila velikansko brazgotino na vsem svetu,” je Zelenski zapisal na Telegramu. Po njegovih besedah Rusija lani ni le napadla te elektrarne, temveč je svet tudi izpostavila nevarnosti nove jedrske nesreče.

“Narediti moramo vse, da teroristični državi preprečimo uporabo jedrskih elektrarn za izsiljevanje Ukrajine in sveta,” je dodal.

Aprila 1986 je eksplodiral reaktor v takrat še sovjetski nuklearki v Černobilu, ki leži približno sto kilometrov severno od Kijeva. Dogodek velja za največjo jedrsko nesrečo v času civilne uporabe jedrske energije. Radioaktivno onesnažena območja okoli reaktorja so zaprli.

V nesreči je umrlo ali bilo ranjenih na tisoče ljudi, več deset tisoč pa se jih je moralo preseliti. Sčasoma so iz 30-kilometrskega območja okoli elektrarne skupno evakuirali približno 350.000 ljudi. Izključitveno območje danes ostaja nenaseljeno, z izjemo nekaterih starejših prebivalcev, ki so se tja vrnili kljub uradni prepovedi.

Ruska vojska je februarja lani že prvi dan napada na Ukrajino zavzela Černobil in tam ostala več tednov. Po navedbah ukrajinske strani so bili ruski vojaki morda izpostavljeni sevanju, ko so na območju kopali jarke in z oklepnimi vozili dvigovali oblake prahu.

Ruske sile so marca lani zavzele tudi ukrajinsko jedrsko elektrarno Zaporožje na jugu države, ki je največja v Evropi. Občasno obstreljevanje v okolici objekta od takrat vzbuja strah pred novo jedrsko nesrečo, zato si Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) in mednarodna skupnost že dlje časa prizadevata za vzpostavitev varne cone okoli elektrarne, da bi s tem zmanjšali tveganje za nesrečo.

Source
STA
Back to top button