EvropaSvet

ZDA Ukrajini namenile novo milijardno vojaško pomoč

ZDA so Ukrajini danes spet namenile vojaško pomoč, tokrat v vrednosti milijarde dolarjev, je sporočil državni sekretar ZDA Antony Blinken. To je doslej največji enkratni obrok vojaške pomoči, ki skupno vojaško pomoč ZDA Ukrajini od januarja 2021 povečuje na 9,8 milijarde dolarjev.

 

Ameriški kongres je maja vladi predsednika Josepha Bidna prižgal zeleno luč za 40 milijard dolarjev pomoči Ukrajini, ki jo Američani v Kijev pošiljajo po obrokih, ki jih sproti oglašujejo. Od avgusta lani je tokratna najava pomoči 18. po vrsti.

Blinken je sporočil, da Rusija že pol leta uničuje ukrajinska mesta in vasi, ZDA pa bodo Ukrajino podpirale v obrambi pred rusko agresijo tako dolgo, kot bo to potrebno. V doslej največjem enkratnem obroku pomoči so strelivo, orožje in oprema.

Pomoč vključuje dodatne rakete za artilerijske sisteme visoke mobilnosti (Himars), topovske granate, minomete, rakete za uničevanje tankov in letal. Ta pomoč gre neposredno iz za Ukrajino predvidenih skladišč Pentagona.

ZDA so doslej Ukrajini dostavile 16 raketnih sistemov Himars, s katerimi se lahko uspešneje zoperstavljajo ruskih agresorjem, ki streljajo od daleč. Ukrajinci si želijo tudi sodobnih vojaških letal, vendar pa Washington teh za zdaj še ni pripravljen poslati.

Ruski agresor se trenutno osredotoča na okupacijo pokrajine Donbas na vzhodu Ukrajine, kjer so proruski separatisti dele ozemlja nadzirali že več let. Ruski vojaški stroj tam počasi napreduje, drugje pa strelja na Ukrajinska mesta od daleč.

Source
STA
Back to top button