AktualnoSosednje državeEvropa
Uredniški izbor

Za vstop v Avstrijo obvezna registracija na spletu, za vstop na Hrvaško negativen izvid testa

Za države, v katerih se je pojavil novi sev novega koronavirusa, je Hrvaška uvedla strožje pogoje

Avstrija in Hrvaška sta za zajezitev novega koronavirusa nekoliko spremenili režim na meji. Za vstop v Avstrijo je odslej obvezna registracija na spletu, Hrvaška pa je podaljšala prepoved za nenujna potovanja v države z novim sevom novega koronavirusa.

Za vstop v slovensko severno sosedo je obvezna registracija na spletu, pri čemer velja izjema za dnevne migrante, tiste, ki potujejo skozi državo, ter izredne obiske v družinskem krogu.

V elektronski registraciji pred potovanjem v Avstrijo je treba poleg imena, datuma rojstva in elektronskega naslova navesti tudi domači naslov in naslov, kjer bo posameznik prebival v Avstriji. Vpisati je treba tudi datum vstopa in morebitnega predvidenega izstopa iz države ter navesti države, v katerih je bil posameznik v zadnjih desetih dneh.

Avstrija: obvezna desetdnevna karantena še vedno nujna

Po registraciji bo posameznik na svoj elektronski naslov prejel dokument PDF s kodo QR, ki ga bo lahko natisnil ali na pametnem telefonu pokazal ob vstopu v Avstrijo. Obrazec za registracijo v tiskani obliki bo sicer mogoče izpolniti tudi ročno na mejnih prehodih, a oblasti svetujejo elektronsko registracijo.

Še vedno sicer velja obvezna desetdnevna karantena po vstopu v Avstrijo, ki jo je mogoče končati po najmanj petih dneh ob predložitvi negativnega izvida testa na novi koronavirus.

Hrvaška: Obvezni testi in samoizolacija

Hrvaška pa se je medtem odločila za podaljšanje prepovedi začasnega vstopa v državo v primeru nenujnih potovanj. Vsi potniki, ne glede na državljanstvo, ki prihajajo iz tistih držav Evropske unije (EU), ki niso na zelenem seznamu Evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC), torej tudi Slovenije, morajo ob vstopu na Hrvaško pokazati negativen izvid PCR-testa, ki ni starejši od 48 ur.

V nasprotnem primeru morajo na lastne stroške opraviti ta test takoj po vstopu v državo in do potrditve negativnega izvida počakati v obvezni samoosamitvi.

Če testiranja ni mogoče opraviti takoj po vstopu, je obvezna desetdnevna samoosamitev. Ta ukrep bo veljal najmanj do 31. januarja.

Hrvaška uvaja nekatere posebne ukrepe za države, v katerih se je pojavil novi sev novega koronavirusa. Foto: EPA

Posebna pravila za države z novim sevom novega koronavirusa

Na Hrvaško sicer veliko ljudi prihaja za to, da bi pomagali pri sanaciji po nedavnem potresu. V državo lahko vstopijo ob soglasju nacionalnega štaba civilne zaščite, kar pomeni, da negativnih izvidov testov ne potrebujejo.

Obenem Hrvaška uvaja nekatere posebne ukrepe za države, v katerih se je pojavil novi sev novega koronavirusa, in sicer sta za zdaj na seznamu Združeno kraljestvo in Južna Afrika. Potniki iz teh držav bodo pri vstopu na Hrvaško potrebovali negativen izvid testa PCR, ki ni starejši od 48 ur, vendar bodo morali kljub temu v obvezno karanteno ali samoosamitev za 14 dni. Karanteno bo mogoče skrajšati, če bo po sedmih dneh opravljen novi test PCR, ki bo imel negativen izvid.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button