AktualnoEvropa

Za spodbujanje gospodarske osnove italijanske narodne skupnosti na voljo 1,4 milijona evrov

Vlada je sprejela program spodbujanja gospodarske osnove italijanske narodne skupnosti za obdobje 2021-2024 v predvideni višini 1,4 milijona evrov. Kot je pojasnil prvi moč obalne samoupravne skupnosti Alberto Scheriani, bodo na ta način lahko prišli naproti rojakom pri njihovi gospodarski dejavnosti, tudi v obliki nepovratnih sredstev.

Cilj programa, ki ga je vlada sprejela na ponedeljkovi dopisni seji, je na območju, kjer živijo pripadniki italijanske avtohtone narodne skupnosti, dvigniti gospodarski potencial, kar vključuje spodbujanje razvoja že obstoječih kot tudi novo nastalih podjetij ter povečanje gospodarske privlačnosti območja.

To bo po napovedih prispevalo k ustvarjanju novih delovnih mest in znižanju stopnje brezposelnosti. V okviru tega je cilj programa tudi doseganje ekonomske učinkovitosti na trgu z ustvarjanjem mreže proizvajalcev, gospodarstvenikov, društev, organizacij in ustanov italijanske narodne skupnosti, kot osnove gospodarskega razvoja za celotno skupnost, so zapisali na vladi.

Namen izvajanja programa je tudi širše narave, in sicer spodbuditi in omogočiti podjetniški razvoj znotraj celotne mreže subjektov italijanske narodne skupnosti z namenom, da na podlagi ukrepov programa ustvarijo širši ekonomski učinek, to je prepoznavnost skupnosti na področju podjetništva, povečanje prihodkov in ustvarjanje delovnih mest, dolgoročno pa tudi ekonomsko korist.

Ukrepi programa zajemajo spodbujanje novih gospodarskih projektov ter turističnih in kulturnih dejavnosti oziroma produktov italijanske narodne skupnosti, sofinanciranje projektov z odobrenimi evropskimi sredstvi ter promocijo regije in podporo pri izvajanju programa in projektov.

Kot je za STA navedel predsednik Obalne samoupravne skupnosti Scheriani, gre po zaključenem prvem triletnem programu za drugi tovrsten program, s katerim nameravajo priti naproti podjetjem svojih rojakov, tudi v obliki podelitve nepovratnih sredstev, in sicer prek razpisov za dejavnosti, ki imajo tudi vpliv na širšo narodno skupnost.

To vključuje financiranje gospodarske dejavnosti posameznih samoupravnih narodnih skupnosti in drugih organizacij. Tako so lani na primer financirali prenovo kavarne Circolo. Prek sredstev iz programa bodo omogočili lažje kandidiranje na evropske projekte, za katere je treba zagotoviti določen delež lastnih sredstev. Del sredstev pa nameravajo uporabiti za promocijo lokalnih izdelkov v povezavi s turistično ponudbo, je dodal Scheriani.

Program spodbujanja gospodarske osnove za programsko obdobje pripravi Obalna samoupravna skupnost v sodelovanju z regionalno razvojno agencijo, uradom vlade za narodnosti in ministrstvom, pristojnim za gospodarstvo, sprejme pa ga vlada.

Kot je poudaril Scheriani, je pomembno tudi dejstvo, da gre za štiriletni program, kar jim omogoča tudi lažje načrtovanje porabe omenjenih sredstev.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button