Z novim letom zaradi brexita spremembe tudi za potrošnike

S 1. januarjem je Velika Britanija zaradi izstopa iz EU postala “tretja država”, kar vpliva tudi na pravice potrošnikov. Sporazum med EU in Veliko Britanijo vključuje nekatere ugodnosti za potrošnike, vendar pa te ne bodo na enaki ravni kot pred izstopom, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Pravice potnikov zaenkrat ostajajo enake.

 

Kot so spomnili na zvezi, pravice potrošnikov kljub sporazumu ne bodo na enaki ravni kot pred izstopom Velike Britanije iz EU. Za krajša potovanja v Veliko Britanijo viza ni potrebna. Do 30. septembra je za prehod meje dovolj osebna izkaznica, kasneje pa bo za prehod potreben potni list.

Pravice potnikov so trenutno v Veliki Britaniji in EU še naprej enake. Vendar pa lahko v prihodnosti pride do sprememb in posledično do razlik v varstvu potnikov med Veliko Britanijo in EU, so opozorili.

Potrošniki, ki sklenejo pogodbo o paketnem potovanju s ponudnikom iz Velike Britanije, ki svojih dejavnosti ne usmerja v državo potrošnika (če domena spletne strani nima končnice te države ali cene niso navedene v valuti te države), ne bodo varovani z zakonodajo EU, če pride do težav, kot je stečaj ponudnika hotelske nastanitve. Kot navajajo, bo treba v tem primeru skleniti dodatno turistično zavarovanje.

Za vožnjo v Veliki Britaniji ni potrebno mednarodno vozniško dovoljenje, za kratkotrajna potovanja pa bo še vedno veljavna evropska kartica zdravstvenega zavarovanja.

Mobilni operaterji se lahko prosto odločajo, ali bodo svojim uporabnikom zaračunavali stroške gostovanja v tujini za klice, sporočila SMS in prenos mobilnih podatkov. Ker se pravila EU o gostovanju Veliki Britaniji ne bodo več uporabljala, je zato pred potovanjem dobro preveriti pogoje gostovanja pri svojem operaterju.

Pri povratku v EU ne bo dovoljeno s seboj prinesti mesnih ali mlečnih izdelkov. Omejena je tudi dovoljena količina alkohola in tobačnih izdelkov. Poleg tega bo morda treba plačati carino na izdelke višje vrednosti (nad 300 evrov pri potovanju z avtom ali vlakom, nad 430 evrov pri potovanju z letalom ali trajektom).

Do 1. julija 2021 bodo potrošniki morali plačati DDV pri naročilih z vrednostjo nad 22 evrov (v vrednost se šteje tudi poštnina), od tega datuma dalje pa pri vseh nakupih, ne glede na vrednost. Prav tako bodo morali plačati carino, če bodo kupili izdelek, ki ni proizveden v Veliki Britaniji in gre za vrednost nad 150 evrov.

Če prodajalec iz Velike Britanije ne usmerja dejavnosti v določeno državo članico EU – na primer spletna domena nima končnice te države, angleščina je edini jezik, cene pa niso označene v valuti posamezne države – morajo potrošniki v splošnih pogojih poslovanja prodajalca preveriti, katere potrošniške pravice jim pripadajo in katera sodišča so pristojna za reševanje sporov.

Od brexita dalje se vsi spori, pri katerih se uporablja pravo Velike Britanije, namreč rešujejo pred tamkajšnjimi sodišči, če ni drugačnega dogovora o sodni pristojnosti. Pred brexitom je potrošnik namreč lahko pravice vedno uveljavljal pred sodiščem v državi svojega prebivališča.

Source
STA
Back to top button