EUEvropaSvet

Washington v zvezi s severnoirskim protokolom svari London

Ameriški kongres ne bo podprl sporazuma o prosti trgovini z Združenim kraljestvom, če bo vlada v Londonu vztrajala pri načrtih, da “enostransko zavrne” severnoirski protokol, ki je del pravil o brexitu, je v četrtek opozorila predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki je načrte vlade označila za “globoko zaskrbljujoče”.

 

 

Velikonočni sporazum je “temelj miru na Severnem Irskem in svetilnik upanja za ves svet”, je v izjavi zapisala Pelosi. Zagotavljanje, da med Irsko republiko in Severno Irsko ni nobene fizične meje, je nujno potrebno za ohranitev tega pomembnega sporazuma, ki je preoblikoval Severno Irsko, je poudarila.

Če se bo London odločil spodkopati velikonočni sporazum, “kongres ne more in ne bo podprl dvostranskega sporazuma o prosti trgovini z Združenim kraljestvom”, je dejala Pelosi, ki je na to, kot je zapisala v izjavi, med drugim opozorila tudi britanskega premierja Borisa Johnsona in zunanjo ministrico Liz Truss.

Pri tem je pozvala Združeno kraljestvo in EU, naj nadaljujeta pogajanja o severnoirskem protokolu za ohranjanje miru v regiji.

Na pozive Pelosijeve se je danes odzval vodja probritanske unionistične stranke (DUP) na Severnem Irskem Jeffrey Donaldson. Kot je opozoril, Pelosi skrbi, da bi lahko bil spodkopan velikonočni sporazum, vendar je po njegovih besedah “severnoirski protokol tisti, ki spodkopava velikonočni sporazum”.

Prepričan je, da je protokol spremenil nekatera ključna načela velikonočnega sporazuma in onemogočil delitev oblasti na podlagi soglasja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nancy Pelosi je svojo izjavo sicer objavila dan pred obiskom visoke delegacije ameriškega kongresa v Bruslju, ki jo vodi kongresnik Richard Neal. Delegacija namerava obiskati še London, Dublin in Belfast, medtem ko se v Washingtonu vse bolj krepijo skrbi zaradi britanskih napovedi o možnosti enostranske spremembe severnoirskega protokola.

Neal, ki je eden najvišjih članov kongresa, ki je bil tesno vključen v pogajanja o velikonočnem sporazumu v 90. letih prejšnjega stoletja, je v pogovoru za bruseljski portal Politico pred obiskom dejal, da je ameriška vlada zaskrbljena zaradi groženj glede morebitne spremembe protokola.

“Mislim, da Irska, velikonočni sporazum in volitve na severu (Severnem Irskem) ne bi smeli biti talci nesoglasja, ki ga ima Združeno kraljestvo z Evropsko unijo,” je dejal Neal.

Kot je opozoril, se je o protokolu pogajal britanski premier. “To je mednarodni sporazum, ki ga je treba spoštovati,” je zatrdil.

Irski premier Micheal Martin pa se bo danes v severnoirski prestolnici Belfast na pogovorih sestal s tamkajšnjimi političnimi voditelji, medtem ko se nadaljujejo prizadevanja za odpravo zastoja pri oblikovanju nove vlade po volitvah, še poroča dpa.

DUP, ki je nedavno na volitvah doživela hud poraz, blokira oblikovanje vladnih institucij v znak protesta proti severnoirskem protokolu, ki je po njenem prepričanju ustvaril gospodarske ovire za trgovino med Veliko Britanijo in Severno Irsko.

Severnoirski protokol je del izkupička pogajanj glede odnosov med EU in Veliko Britanijo po brexitu, ki preprečuje trdo mejo med Severno Irsko in Irsko in s tem hkrati vrnitev konflikta na otoku, hkrati pa zagotavlja celovitost enotnega evropskega trga. S tem namenom na meji Severne Irske z Irsko ni carin, je pa zato vse blago deležno nadzora, ko iz preostalih delov Združenega kraljestva prispe na Severno Irsko.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button