Vse več držav prekinja povezave z Otokom, EMA danes odloča o cepivu

Sloveniji v prvi pošiljki 9745 odmerkov cepiva

Potem ko je več evropskih držav zaradi novega seva prekinilo prometne povezave z Združenim kraljestvom, bodo o novih ukrepih na izrednem zasedanju razpravljali veleposlaniki EU-ja. Na izrednem zasedanju se bo sestala tudi britanska Cobra.

 

Potem ko je britanski premier Boris Johnson v soboto potrdil obstoj novega seva, ki naj bi bil do 70 odstotkov bolj nalezljiv od prejšnjega, a naj ne bi bil nevarnejši za zdravje, so številne države pretrgale prometne povezave z Združenim kraljestvom. Novi sev so prvič zaznali septembra, novembra je predstavljal četrtino vseh okužb v Londonu, sredi decembra pa že dve tretjini vseh primerov, poroča BBC.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v nedeljo evropske države pozvala k ukrepanju za zajezitev novega seva SARS-CoV-2, ki so ga poleg v Združenem kraljestvu odkrili še v Italiji, na Danskem in Nizozemskem.

Vse daljši seznam držav, ki prekinjajo povezave z Otokom

Avstriji, Nemčiji, Nizozemski, Belgiji, Franciji, Italiji, Irski, Bolgariji in Hrvaški, ki so že ali pa bodo to storile v prihodnjih dneh, nekatere za 48 ur, nekatere do 1. januarja, prekinile letalske oz. železniške povezave z Veliko Britanijo v obe smeri, se je danes pridružila tudi Poljska. Kot je na Twitterju sporočil tiskovni predstavnik poljske vlade, bodo od polnoči ustavili vse polete z Otokom. Ustavljena sta tudi železniški in ladijski promet skozi Rokavski preliv.

Ukrepe so uvedle tudi države zunaj Evrope. Savdska Arabija je za teden dni prepovedala vstop v državo in ustavila vse mednarodne polete, Turčija pa je odpovedala polete z Otoka, iz Nizozemske, Danske in Južne Afrike. Povezave z Združenim kraljestvom so prekinili tudi Kanada (za 72 ur), Salvador, Iran, Izrael, Argentina, Čile, Maroko, Kuvajt in Hongkong.

Kot je poročal BBC-jev dopisnik iz Bruslja Gavin Lee, hitrost, s katero so se države odzvale na novice glede novega seva, kaže na resnost razmer. Sestanek na ravni veleposlanikov držav članic EU-ja je predviden ob 11. uri. Na izrednem zasedanju zaradi številnih prometnih prekinitev se bo danes sestal tudi britanski nacionalni varnostni kabinet Cobra.

Britanski minister za promet Grant Shapps je medtem opozoril državljane, še posebej pa prevoznike, naj ne potujejo v pristanišča na jugu Anglije, saj so tam zaradi prekinitve prometa s Francijo nastali veliki zastoji. “Po napovedi francoske vlade, da v naslednjih 48 urah ne bo sprejela nobenega potnika iz Velike Britanije, pozivamo javnost, še posebej prevoznike, naj ne potujejo v pristanišča v Kentu ali na druge poti proti Franciji,” je na Twitterju zapisal Shapps.

Johnson je že v soboto napovedal, da bodo v prazničnem času močno zaostrili ukrepe. Sprva so sicer napovedali rahljanje ukrepov, a so zdaj zaradi nevarnosti novega seva ukrepe zaostrili. Najstrožji ukrepi bodo veljali za London in jugovzhodni del Anglije, kjer zaznavajo največ okužb z novim sevom novega koronavirusa in kjer bo omejeno gibanje in prepovedano vsakršno druženje ljudi iz različnih gospodinjstev najmanj do 30. decembra. Vse trgovine in lokali so zaprti, razen trgovin z nujnimi potrebščinami.

Države članice EU-ja naj bi začele cepiti med 27. in 29. decembrom. Foto: Reuters

Neher: Ni razloga za paniko

Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) je že pozval zdravstvene oblasti in laboratorije evropskih držav, naj podrobno analizirajo novi sev virusa in poskušajo odkriti njegovo pojavnost in širjenje. Strokovnjaki za zdaj domnevajo, da bo cepivo uspešno tudi proti temu sevu novega koronavirusa. “Ne vidim nobenega razloga za paniko ta trenutek,” je dejal Richard Neher z univerze v Baslu. Tudi Andreas Bergthaler z Avstrijske akademije znanosti je ocenil, da ne gre za nič “izjemnega”. Pojasnil je, da se mutacije med patogeni pogosto pojavljajo.

EMA danes o cepivu, Bruselj napovedal, da ga bodo članice dobile 26. decembra

Evropska agencija za zdravila (EMA) bo danes odločala o uporabi cepiva Pfizerja in BioNTecha in pričakovati je, da bo prižgala zeleno luč za njegovo uporabo. Po besedah Stefana De Keersmaeckerja, govorca Evropske komisije, bo po odločitvi EME o dovoljenju za prodajo na evropskem trgu odločala še Evropska komisija, ki bo morala predtem pridobiti še podporo vseh članic Unije. V podobnih primerih postopek običajno traja 60–67 dni, tokrat pa ga bodo pospešili in izpeljali v dveh dneh, je poročal dopisnik RTV iz Bruslja Igor Jurič.

Evropska komisija je napovedala, da bodo vse članice Unije cepivo dobile 26. decembra. Če bo vse potekalo v skladu s pričakovanji, potem bi lahko po besedah glavnega govorca Evropske komisije Erica Mamerja vse članice začele cepiti med 27. in 29. decembrom.

Sloveniji v prvi pošiljki 9745 odmerkov cepiva

Cepivo bodo članicam dostavljali po splošno sprejetem merilu, in sicer glede na delež prebivalstva posamezne države. Sloveniji zato pripada 0,47 odstotka odmerkov cepiva. V prvi pošiljki naj bi tako bilo 9745 odmerkov. Evropska agencija za zdravila – EMA je sicer sporočila, da bo hitreje, kot je bilo napovedano, odločala tudi o odobritvi drugega cepiva, in sicer podjetja Moderna. To naj bi se zgodilo 6. januarja. Neprevidno tvitanje belgijske državne sekretarke pa je razkrilo tudi cene cepiv – te se gibljejo med 1,78 in 14,7 evra, je še poročal Igor Jurič.

Source
RTV MMC
Back to top button