EUAktualnoEvropa

Von der Leynova in Michel na pogovore k Erdoganu

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel bosta v torek odpotovala v Ankaro na pogovore s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Gre za nadaljevanje pobude za pozitiven razvoj v odnosih, ki so ga Ankari marca ponudili voditelji članic EU, Turčija pa se je zaenkrat odzvala pozitivno.

Voditelji članic EU so 25. marca Turčiji ponudili pozitiven razvoj v odnosih, če se razmere ne bodo ponovno zaostrovale in če bo drža Ankare konstruktivna. V tem primeru je EU pripravljena na postopno, sorazmerno in povratno krepitev sodelovanja na številnih področjih v skupnem interesu.

Tako je EU pripravljena na razpravo o posodobitvi carinske unije. Evropsko komisijo pa so pozvali k pripravi konkretnih predlogov glede nadaljnje finančne podpore pri reševanju vprašanja beguncev v Turčiji.

Turčija se je dan kasneje odzvala s pozivom EU h “konkretnim in konstruktivnim” korakom pri vprašanjih obnove migracijskega dogovora in vizumske liberalizacije. Pripravljenost na pogovore o teh vprašanjih je bila sicer izražena tudi na vrhu voditeljev članic EU.

Voditelji članic EU so Turčijo tudi pozvali, naj se vzdrži ponovnih provokacij, zlasti glede vrtanja nafte in plina v vzhodnem Sredozemlju, kjer je v sporu s članicama Grčijo in Ciprom. V Ankari so se na to odzvali, da EU ni pristojna za odločanje o tem vprašanju, kljub temu pa so pozdravili “prizadevanja za izboljšanje odnosov med Turčijo in EU na podlagi pozitivne agende”.

Napetosti med unijo in Turčijo so se zaostrile lani, ko je Ankara večkrat v sporno območje v vzhodnem Sredozemlju z namenom iskanja nahajališč zemeljskega plina in nafte poslala ladje za raziskave morskega dna, s tem pa razjezila unijo ter njuni članici Grčijo in Ciper. Novembra je Turčija svojo ladjo Oruc Reis umaknila s spornega območja, obe strani pa sta posledično omilili retoriko.

Source
STA
Back to top button