EvropaGospodarstvo

Volkswagen zahteva odškodnino od nekdanjih vodilnih zaradi škandala z emisijami

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen od dveh nekdanjih vodilnih zahteva plačilo odškodnine zaradi vpletenosti v škandal s prirejanjem emisij na testiranjih, ki je Volkswagen prizadel pred šestimi leti. Tožbo bodo vložili proti nekdanjemu direktorju Volkswagna Martinu Winterkornu in nekdanjemu prvemu možu Audija Rupertu Stadlerju.

Skupina ob najavi tožbe ni navedla, koliko bo zahtevala od nekdanjih vodilnih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ob tem pa so poudarili, da v primeru preostalih vodilnih niso našli nobenih dokazov za kršitve.

Volkswagen je za tožbe, povezane s škandalom, ki jih vlagajo lastniki njihovih vozil, doslej odštel že več kot 30 milijard evrov. Nemška odvetniška družba Gleiss Lutz pa je prejšnji teden vodstvu družbe predala svoje poročilo o posledicah škandala za skupino.

Winterkorn sicer vztraja, da ni vedel za nikakršne nepravilnosti. Njegovi odvetniki so sporočili, da je storil vse, kar je moral, in da ni v ničemer prispeval k zavajanju ali prikrivanju. Pred petimi leti in pol je sicer odstopil s položaja kmalu po razkritju škandala s strani ameriških oblasti. Proti njemu pa teče tudi kazenski postopek.

Poročilo odvetniške družbe namreč razkriva, da junija 2015 na kriznem sestanku ni nemudoma in jasno razkril namena uporabe programske opreme, ki je v dizelskih avtomobilih prirejala vrednosti izpuhov. Medtem pa Stadlerju očitajo, da konec septembra 2016 ni storil dovolj, da bi v Audiju ustrezno preiskali dizelske motorje.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button