Volkswagen in Audi zaradi pomanjkanja čipov zmanjšujeta proizvodnjo

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen in njegova podružnica Audi sta sporočila, da bosta začasno zmanjšala proizvodnjo ter delavce prijavila v shemo skrajšanega delovnega časa. Avtomobilskim proizvajalcem po vsem svetu zmanjkuje polprevodnikov, kar je posledica pandemije covida-19.

 

Volkswagen bo v vladno shemo skrajšanega delovnega časa vključil skoraj 8800 zaposlenih v tovarni v mestu Emden na severu Nemčije, in sicer do 19. januarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tovarna izdeluje passate.

Proizvajalec luksuznih avtomobilov Audi pa bo skrajšal delovni čas okoli 10.000 zaposlenih v Ingolstadtu in Neckarsulmu na jugu države, in sicer do konca januarja.

Avtomobilska industrija se v zadnjem času sooča s težavami pri dobavah delov, zlasti polprevodnikov. Lani spomladi, ko je svet zajela pandemija covida-19, so se številni proizvajalci čipov preusmerili v izdelavo zabavne elektronike, po kateri je povpraševanje močno raslo. Avtomobilski trg je od takrat okreval, kar pa je pripeljalo do ozkih grl v dobavni verigi.

Ford in Toyota sta ta teden že sporočila, da zmanjšujeta ali ustavljata proizvodnjo v svojih ameriških tovarnah iz istega razloga.

“Omejena dobava polprevodnikov zaradi hitrega okrevanja avtomobilskega trga povzroča velike težave v svetovni proizvodnji vozil, pri vseh proizvajalcih,” je v izjavi zapisal Volkswagen. Proizvajalec je že v sredo sporočil, da bo za več dni ustavil proizvodnjo v tovarni v domačem Wolfsburgu, prizadeta so vozila tiguan in touran.

Source
STA
Back to top button