Vodstvo Uniperja napovedalo čimprejšnjo vnovično privatizacijo družbe

Nemška energetska družba Uniper, ki jo je morala država zaradi hudih likvidnostnih težav v zadnjih mesecih nacionalizirati, naj bi bila po napovedih vodstva družbe čim prej znova privatizirana. To je spomnilo na izpolnitev zaveze do Evropske komisije, da se do konca letošnjega leta večinski delež zmanjša na 25 odstotkov plus eno delnico.

“Naš cilj je, da Uniper čim prej vrnemo nazaj v večinsko zasebne roke,” je v danes na skupščini družbe povedala glavna finančna direktorica Jutta Dönges, ki je prepričana, da jo lahko uspešno izvedena stabilizacija privede nazaj do uspešne vrnitve v neodvisnost.

Ob tem je spomnila tudi na zavezo nemške vlade Evropski komisiji, da do konca leta 2023 zmanjša večinski delež na 25 odstotkov plus eno delnico.

Zvezna vlada je s tem, ko je prevzela delež večinskega delničarja, finskega državnega energetskega podjetje Fortum, postala lastnica približno 99-odstotnega deleža podjetja.

Čeprav je vlada sprva načrtovala dokapitalizacijo v višini osmih milijard evrov, je do konca decembra lani podjetju namenila 13,5 milijarde evrov finančne pomoči.

Uniper, ki ima sedež v nemškem Düsseldorfu, se je v resnih finančnih težavah znašel zaradi prekinitve ruskih dobav plina, ki so jo spodbudile sankcije Zahoda zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Posledično je moral nadomestne količine plina kupovati na borznem trgu, kjer so se cene dvignile v nebo. Uniper se je kmalu znašel v hudih likvidnostnih težavah, v prvih devetih mesecih lani pa nato zabeležil 40 milijard evrov čiste izgube, kar je ena največjih izgub v zgodovini nemških podjetij.

Source
STA
Back to top button