AktualnoEvropaSvetGospodarstvo

Voditelja Nemčije in Japonske napovedala krepitev odnosov

Nemški kancler Olaf Scholz je danes med uradnim obiskom v Tokiu z japonskim kolegom Fumiom Kishido napovedal okrepitev odnosov med državama. Med drugim sta njuni vladi danes imeli prvo skupno sejo. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, Scholz na Daljnem vzhodu išče primere dobrih praks za zmanjšanje odvisnosti od uvoza naravnih surovin.

 

V pogovorih sta se kancler in njegov gostitelj osredotočila predvsem na mednarodno sodelovanje, Kishida pa je pred začetkom skupne seje obeh vlad dejal, da bo to “povzdignilo odnose na novo raven”.

Skupaj s Scholzem so na Japonskem tudi nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck, zunanja ministrica Annalena Baerbock, finančni minister Christian Lindner, notranja ministrica Nancy Faeser, obrambni minister Boris Pistorius in minister za promet Volker Wissing.

Na začetku skupne seje je v uvodnem nagovoru japonski minister za gospodarstvo, trgovino in industrijo Yasutoshi Nishimura pojasnil, da skuša Japonska še dodatno okrepiti gospodarsko sodelovanje z Nemčijo, kar je Nishimura ocenil za posebej pomembno v trenutnih “drastično spremenjenih mednarodnih okoliščinah”.

Prav tako je po njegovih besedah “ob zbliževanju Kitajske in Rusije in delitve globalnega gospodarstva” skupnost zahodnih držav še toliko bolj pomembna.

Japonska je lani sprejela zakon o gospodarski varnosti, ki ga nemška vlada ocenjuje kot izvrstnega. Tako kot Nemčija namreč tudi Japonska večino potrebnih naravnih surovin uvozi. Poleg zakona so na Japonskem imenovali tudi ministra za gospodarsko varnost.

Scholz in Kishida sta se sicer dotaknila tudi obrambe, pri čemer je nemška vojska v Tihi ocean že napotila bojno ladjo in letala, ki bodo v načrtovanih vojaških vajah letos sodelovala z zavezniškimi silami.

Source
STA
Back to top button