Evropa

Višegrajska skupina izrazila solidarnost s Češko v sporu z Rusijo

Zunanji ministri višegrajske skupine so v ponedeljek izrazili solidarnost s Češko, ki je zaradi domnevnega vohunjenja iz države izgnala 18 ruskih diplomatov. Moskva je na to odgovorila z izgonom 20 čeških diplomatov.

“Zunanji ministri višegrajske skupine obsojamo vse aktivnosti, ki ogrožajo varnost suverenih držav in njihovih državljanov,” so ministri zapisali v izjavi, objavljeni na spletni strani poljskega zunanjega ministrstva. Dodali so, da so pripravljeni še okrepiti svojo odpornost na subverzivna dejanja, tako na nacionalni ravni kot na ravni zveze Nato in Evropske unije.

“Zunanji ministri Poljske, Slovaške in Madžarske izražamo solidarnost z zadnjimi ukrepi naše tesne partnerice, zaveznice in sosede Češke,” so poudarili. Te štiri države sicer sestavljajo višegrajsko četverico.

Češke oblasti so v soboto sporočile, da so izgnale 18 uslužbencev ruskega veleposlaništva, ki so jih češke obveščevalne službe označile za ruske tajne agente, vpletene v eksplozijo v skladišču streliva leta 2014, v kateri sta umrli dve osebi.

Rusija se je v nedeljo na izgon svojih diplomatov odzvala z napovedjo o izgonu 20 uslužbencev češkega veleposlaništva v Moskvi.

Solidarnost s Češko je sicer po ponedeljkovem srečanju zunanjih ministrov izrazila tudi Evropska unija.

Source
STA
Back to top button