AktualnoEvropa

Velika Britanija zaradi koronske pomoči februarja v rekordno zadolževanje

Velika Britanija se je februarja predvsem zaradi potrebe po dodatnih sredstvih za izplačevanje koronske pomoči podjetjem in posameznikom zadolžila za dodatnih 19,1 milijarde funtov (26,6 milijarde dolarjev oz. 22,3 milijarde evrov), kar je najvišji februarski znesek doslej. Februarja lani se je zadolžila za 1,6 milijarde funtov.

“Pandemija novega koronavirusa je močno vplivala na gospodarstvo ter posledično na javno zadolževanje in javni dolg,” so ob objavi podatkov po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedli v britanskem državnem statističnem uradu.

Vlada premierja Borisa Johnsona je za protikoronske ukrepe doslej namenila skupno 352 milijard funtov. Pomemben delež predstavljajo izdatki za subvencioniranje čakanja na delo.

Skupni javni dolg Velike Britanije je trenutno pri 2130 milijard funtov, kar je enakovredno 97,5 odstotka britanskega bruto domačega proizvoda in največ po začetku 60. let prejšnjega stoletja.

Velik del Velike Britanije je šel januarja v ponovno zaprtje javnega življenja, da bi omejili širjenje nove različice koronavirusa. Vlada je napovedala, da bo omejitve glede druženja na prostem sprostila 29. marca, nenujne trgovine pa naj bi vrata znova odprle 12. aprila. Premier Boris Johnson je glede sproščanja ukrepov ubral previden pristop, da ne bi ponovna rast okužb zahtevala novo zaprtje, dodaja AFP.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button