EvropaSvet

Velika Britanija bo oblikovala mednarodno platformo za prepoznavanje mutacij koronavirusa

Velika Britanija namerava vzpostaviti mednarodno platformo za zgodnje prepoznavanje mutacij novega koronavirusa, v okviru katere bi nudili pomoč strokovnjakov s področja genomike. Platforma bi bila v pomoč predvsem državam, ki nimajo na voljo dovolj sredstev in znanja za prepoznavanje mutacij, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Če trpi nekdo med nami, trpimo vsi. Torej moramo delati na promociji zdravstvene varnosti v vsakem delu sveta,” je povedal britanski minister za zdravje Matt Hancock.

Minister je prepričan, da je treba poskrbeti tudi za zdravje vseh na svetu. “Nujen je konkreten napredek, ki naj bo osnovan na razsvetljenskih vrednotah sodelovanja, transparentnosti in znanstvenega napredka,” je dodal.

Platforma za prepoznavanje novih variant bo delovala pod okriljem agencije za javno zdravje Anglije PHE v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo. Osredotočila se bo na razumevanje virusa in kako se širi, je še pojasnil Hancock na virtualnem srečanju londonskega inštituta Chatham House.

V Veliki Britaniji so sekvencirali desetkrat več vzorcev kot v številnih drugih državah oz. več kot polovica vseh analiz je bila opravljenih na Otoku. Minister je zato prepričan, da morajo ponuditi pomoč drugim državam. Britanski strokovnjaki bi lahko svetovali na daljavo ali ponudili material, države pa bi lahko poslale tudi vzorce na analizo.

Kdaj naj bi platforma zaživela in kako bi lahko države zaprosile za pomoč, zaenkrat ni znano. Države se lahko neposredno obrnejo na Svetovno zdravstveno organizacijo ali Veliko Britanijo, je še pojasnil minister.

Source
STA

Povezani Članki

Preverite tudi
Close
Back to top button