AktualnoEvropa

Več deset evropskih poslancev, med njimi Zver, zahteva odstop Borrella

Po Evropskem parlamentu je zakrožilo pismo z zahtevo po odstopu visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella zaradi njegovega obiska v Moskvi. Pod pismo se je podpisalo več kot 70 evropskih poslancev, večinoma iz Evropske ljudske stranke (EPP) in skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR). Med njimi je tudi Milan Zver.

Avtor osnutka pisma, naslovljenega na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, je evropski poslanec Riho Terras iz Estonije (EPP). Med več kot 70 poslanci, ki so ga do roka v ponedeljek zvečer podpisali, so večinoma poslanci EPP in ECR, nekaj jih je tudi iz vrst politične skupine Renew.

Kot je za STA danes potrdil poslanec Milan Zver (EPP/SDS), ga je podpisal tudi on sam. Romana Tomc (EPP/SDS) je za STA pojasnila, da pisma ni podpisala, je pa zelo razočarana nad Borrellovim obiskom v Moskvi, ki ga je označila kot “diplomatski fiasko”.

Podobno izhaja iz odgovora Franca Bogoviča (EPP/SLS) za STA. Kot je zapisal, so v EPP glede poziva k Borrellovemu odstopu “mnenja deljena”, saj Evropski parlament proceduralno nima pristojnosti odpoklica visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU. Osebno pa Bogovič podpira jasno stališče EPP, da je bil obisk zelo slabo izveden, ter pozive k zaostritvi sankcij proti Rusiji in prekinitvi aktivnosti v zvezi s plinovodom Severni tok 2.

Prav tako pisma ni podpisala Ljudmila Novak (EPP/NSi), kar pa, kot je poudarila za STA, “ne spremeni dejstva, da Rusija ni demokracija, temveč kleptokratska avtokracija”.

Poslanca Klemen Grošelj in Irena Joveva (oba Renew/LMŠ), ki pisma prav tako nista podpisala, sta medtem za STA ocenila, da je to “predvsem odziv ob ponižanju, ki ga je ob nedavnem obisku (…) Borrella v Moskvi doživela EU”, a izpostavila, da pismo in zahteva po odstopu “žal zakrivata ključno težavo skupne evropske zunanje in varnostne politike – to je, da že v svoji osnovi ni enotna”, za kar so krivi različni interesi držav članic.

Španec Borrell pripada politični skupini socialistov in demokratov (S&D), zato ne preseneča, da v tej skupini zahteve po odstopu ne podpirajo.

Kot je za STA pojasnila Tanja Fajon (S&D/SD), je pismo podpisal “manjši del pretežno desnega pola” evropskih poslancev, ki visokemu predstavniku očitajo nekompetentnost. “Res je, da nastop Borrella v imenu EU ni bil dovolj odločen, a dejstvo je, da EU nima enotnih stališč glede Rusije in da se je Borrell znašel v izjemno težki situaciji (…) Diplomatske nekompetentnosti mu v takih razmerah ne moremo očitati.”

Milan Brglez (S&D/SD) pisma prav tako ni podpisal, vendarle pa je izrazil pričakovanje, “da bo naslednjič obisk visokega predstavnika pripravljen bolje in z bolj jasnimi sporočili”.

Borrell se je znašel pod plazom kritik, potem ko je Rusija prav med njegovim obiskom v Moskvi minuli teden napovedala izgon treh diplomatov iz Poljske, Nemčije in Švedske, ker naj bi sodelovali na protestih za izpustitev zaprtega ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega.

Pismo Estonca Terrasa obisk ocenjuje kot “sramoten”. Že sama odločitev zanj, ki jo je Borrell sprejel proaktivno, je bila, tako pismo, v samem izhodišču napačna. Povrhu tega pa visoki predstavnik EU ob samem obisku ni uspel stopiti v bran interesom in vrednotam unije, kar je povzročilo “resno škodo ugledu EU”. Če Borrell ne bo odstopil sam, bi morala po prepričanju avtorja in podpisnikov pisma v tej smeri ukrepati predsednica komisije.

V pismu mu očitajo, da se na novinarski konferenci z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom ni ustrezno odzval in branil interesov unije, ko jo je njegov gostitelj ostro napadel. Namesto da bi odločno obsodil aretacijo Navalnega in ga obiskal v zaporu, je, tako pismo, lažno izjavil, da se v EU o sankcijah proti Rusiji zaradi ravnanja z Navalnim ne razpravlja.

Takoj ko je izvedel za izgon treh evropskih diplomatov, bi moral po mnenju podpisnikov protestno končati svoj obisk, a tudi tega ni naredil. Zamerijo mu še, da je pozdravil rusko cepivo proti novemu koronavirusu Sputnik V ter da ni omenil ruske agresije na vzhodu Ukrajine.

Razpravo o odnosih EU in Rusije ima sicer danes na dnevnem redu kolegij komisarjev. Prav tako je danes popoldne predvidena razprava z Borrellom na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

Source
STA
Back to top button