V Veliki Britaniji v sproščanje ukrepov za zajezitev virusa

Britanski premier Boris Johnson je danes v parlamentu napovedal, da bodo v Angliji prihodnji četrtek odpravili večino ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. To za ponedeljek načrtujejo tudi oblasti na Škotskem. V Walesu so se odločili za postopno sproščanje ukrepov, na Severnem Irskem pa ti ostajajo v veljavi.

 

 

Zaradi “izjemne kampanje cepljenja s poživitvenimi odmerki” lahko po Johnsonovih besedah v Angliji odpravijo ukrepe, ki jih predvideva načrt B, uveden decembra lani zaradi močno nalezljive koronavirusne različice omikron, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Čeprav bi lahko število okužb na določenih krajih še naraščalo, tudi v osnovnih šolah, so naši znanstveniki prepričani, da je vrh omikrona mimo,” je še dejal. Na vrhuncu so v začetku januarja beležili tudi po več kot 200.000 novih okužb na dan, trenutno pa jih pol manj.

Od prihodnjega četrtka, 27. januarja, bo tako v Angliji v veljavi načrt A. Za vstop v nočne klube ali na velike dogodke ne bo več obvezno predložiti potrdila o cepljenju proti covidu-19, prebolelosti oziroma negativnem izvidu testa na novi koronavirus, je povedal Johnson.

Prav tako ne bo več nikjer v Angliji obvezno nošenje zaščite za obraz. Že od tega četrtka pa jih ne bo treba več nositi dijakom v srednjih šolah. Vlada sicer še naprej priporoča nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih in prostorih, kjer je veliko ljudi.

Britanski premier je napovedal še, da bodo pravila glede samoizolacije in karantene za okužene s koronavirusom in njihove stike ponovno preučili že pred 24. marcem, kot je bilo sprva načrtovano.

Sproščanje ukrepov je sicer mogoče razumeti tudi kot popuščanje kritikom premierja zaradi zabav, ki so v času pandemije in zaprtja javnega življenja potekale na Downing Streetu. Johnson je zaradi tega pod vse večjim pritiskom.

Odpravo večine ukrepov so medtem za ponedeljek napovedale tudi oblasti na Škotskem. Znova bo dovoljeno obratovanje nočnih klubov, odpravili pa bodo tudi omejitve, ki veljajo za dogodke v zaprtih prostorih.

V Walesu so napovedali postopno sproščanje ukrepov. Od petka bodo lahko gledalci športne dogodke znova spremljali v živo, prihodnji teden pa bodo vrata znova odprli nočni klubi. Na Severnem Irskem ti ostajajo zaprti, prav tako pa še naprej niso dovoljeni dogodki v zaprtih prostorih, kjer so zgolj stojišča.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button