V Veliki Britaniji do porodniškega dopusta po novem upravičene tudi članice vlade

V Veliki Britaniji je začel veljati zakon, po katerem so do porodniškega dopusta upravičene tudi članice vlade. Prva je to pravico izkoristila generalna tožilka v Angliji in Walesu Suella Braverman.

40-letna Bravermanova je ob tej priložnosti dejala, da je vznemirjena, saj da “piše košček zgodovine”. Dejstvo, da gre kot prva ministrica na porodniški dopust, je označila za prelomen trenutek za britansko vlado, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bravermanovo bo v času odsotnosti nadomeščal eden od njenih namestnikov Michael Ellis, so sporočili iz kabineta britanskega premierja Borisa Johnsona.

“Premier želi generalni tožilki vse dobro na porodniškem dopustu in se veseli njene vrnitve v jeseni,” so sporočili z Downing Streeta.

Vlada je spremembo ustrezne zakonodaje predlagala minuli mesec, saj da so do zdaj veljavna pravila, po katerih bi morala Bravermanova odstopiti, očitno zastarela.

Zakon omogoča članicam vlade, da vzamejo šest mesecev porodniškega dopusta, v tem času pa prejemajo polno plačo. Johnson, ki je lani dobil sina, je podpiral spremembo zakonodaje.

Source
STA
Back to top button