V večini članic EU se bo začelo cepljenje proti covidu-19

V veliki večini članic Evropske unije, tudi v Sloveniji, se bo danes začelo množično cepljenje prebivalstva proti covidu-19. Pri cepljenju bodo imeli prednost oskrbovanci domov za starejše ter zdravstveni delavci. Štiri države bodo kampanjo cepljenja začele v ponedeljek, Nizozemska pa 8. januarja, medtem ko je Madžarska začela cepiti že v soboto.

Članice unije so prve pošiljke cepiva Pfizerja in BioNTecha, ki je primerno za starejše od 16 let, prejele v soboto. Vsaka je dobila 9750 odmerkov. Pošiljke cepiva so iz Pfizerjeve tovarne v belgijskem Puursu v članice EU ob poostrenih varnostnih ukrepih po večini prispele v zgodnjih urah sobotnega dopoldneva.

Kdo bo najprej prejel cepivo, se je odločila vsaka država članica posebej. Nekatere, med njimi Italija in Madžarska, bodo prve odmerke namenile zdravstvenemu osebju. Drugje, na primer na Hrvaškem in v Španiji, bodo po napovedih najprej cepili oskrbovance domov za starejše. Kasneje, ko bodo države prejele več cepiva, naj bi bilo cepljenje proti covidu-19 dostopno vsem.

Cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha je prvo cepivo proti covidu-19, ki so ga doslej odobrili v EU. V ponedeljek je zeleno luč cepivu najprej prižgala Evropska agencija za zdravila (Ema), nato pa je Evropska komisija izdala dovoljenje za njegovo pogojno uporabo na območju EU.

Source
STA
Back to top button