V Španiji in na Balkanu težave zaradi snežnih razmer

Po petkovem močnem sneženju, ki je zajelo osrednjo Španijo, se v državi sedaj pripravljajo na prihod mraza. V neurju Filomena, ki je s seboj prineslo najobilnejše padavine v zadnjih nekaj desetletjih, so umrli štirje ljudje. Sneg in močan veter povzročata težave tudi v Hrvaški in na Balkanu.

 

V delih španske prestolnice Madrid je neurje prineslo več kot 60 centimetrov debelo snežno odejo, zaradi katere so na cestah obtičali številni vozniki. Reševalci so v soboto cel dan hiteli, da bi rešili 1500 ljudi, ki so ostali ujeti v vozilih. Do sobote zvečer je v Madridu nepretrgoma snežilo 30 ur.

Vremenoslovci so opozorili pred novim zaostrovanjem razmer že v prihodnjih dneh, ko je pričakovati temperature do minus 10 stopinj Celzija in nove snežne padavine, ki bi se lahko spremenile v led. Vodja regionalne vlade Isabel Ayuso je zato ljudi danes pozvala, naj očistijo sneg, preden se bo spremenil v led, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mednarodno letališče v Madridu ostaja zaprto vsaj še do danes popoldne, nakar bi lahko postopoma obnovili lete.

V neurju je bilo prizadetih okoli 20.000 kilometrov cest v osrednjem delu države, zaradi česar je promet močno otežen. Tako je 36-letna ženska rodila v reševalnem vozilu, ki se ni uspelo pravočasno priti do porodnišnice v Madridu.

Neurje je terjalo življenje brezdomca, ki je zmrznil v parku v Madridu. Med žrtvami je tudi moški, ki so ga našli mrtvega v avtomobilu, zasutega pod snegom. Na jugu Španije pa je umrl par, katerega vozilo so odnesle poplavne vode.

Vlada bo ljudem, ki potrebujejo pomoč, poslala konvoje cepiva proti covidu-19 in zaloge hrane, je v soboto dejal minister za promet Jose Luis Abalos, na spletni strani poroča agencija Reuters.

Sneženje povzroča težave tudi na sosednjem Hrvaškem in na Zahodnem Balkanu. Neugodne zimske razmere otežujejo promet na cestah po vsej Hrvaški. Avtocesta Reka-Zagreb je zaprta med drugim za tovorna vozila s prikolicami. Zaradi močnega vetra je delno zaprt tudi most na Krk, prekinili pa bodo tudi nekatere trajektne linije, je sporočil Hrvaški autoklub (HAK).

V BiH je zaradi snega, ki je zapadel ponoči, ponekod pa še pada, otežen promet čez nekatere gorske prelaze, je sporočil Auto-moto klub BiH. Na območju Kupresa in Tomislavgrada dodatne težave voznikom povzroča močan veter, ki dela snežne nanose. Na območju Ključa in Sanskega Mosta pa megla zmanjšuje vidljivost, poroča spletni portal Klix.ba.

Obilnejše snežne padavine danes pričakujejo tudi na jugu Srbije in Kosovu, zaradi česar so pristojne oblasti izdale opozorilo voznikom, naj bodo previdni. V višjih predelih pričakujejo 30 centimetrov dodatnega snega, v nižjih predelih osrednje in južne Srbije pa 15 centimetrov.

Tudi v višje ležečih predelih Italije močno sneži, iz obalne dežele Ligurije pa poročajo o močnem vetru s sunki do 112 kilometrov na uro, zaradi česar so izdali opozorilo, ki bo v veljavi do ponedeljka. Močan veter so spremljale tudi nizke temperature, ki so se ponekod spustile do sedem stopinj pod ničlo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button