V ruskem raketnem napadu v Lvovu pet mrtvih

Ukrajina je bila ponoči znova tarča ruskih zračnih napadov. Ruske rakete so zadele stanovanjsko stavbo v mestu Lvov, pri čemer je bilo ubitih pet ljudi, najmanj 50 pa je bilo ranjenih. Več ljudi je še vedno ujetih pod ruševinami. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad obsodil in obljubil, da se bo Ukrajina nanj ustrezno odzvala.

Po zadnjih podatkih ukrajinskega notranjega ministrstva je bilo v napadu ubitih pet ljudi, najmanj 50 pa je bilo ranjenih. Reševanje še vedno poteka. Izpod ruševin so doslej potegnili sedem živih ljudi, iz porušenih stavb pa so jih evakuirali več kot 60, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“V ruskem raketnem napadu je bila poškodovana stanovanjska stavba. Uničena sta bila 3. in 4. nadstropje,” je pred tem v objavi na Telegramu pojasnil ukrajinski notranji minister Igor Klimenko in dodal, da si reševalci prizadevajo doseči tiste, ki so ujeti pod ruševinami.

Župan Lvova Andrij Sadovij je medtem sporočil, da je bil v napadu poškodovan tudi študentski dom na Politehnični univerzi v Lvovu. “To je največji napad na civilno infrastrukturo v Lvovu od začetka ruske invazije,” je opozoril. Za zdaj sicer še ni znano, koliko ruskih raket je bilo izstreljenih v napadu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Telegramu objavil posnetek poškodovane stanovanjske stavbe in zraven pripisal, da gre za posledico nočnega napada ruskih teroristov. “Na žalost so bili v napadu ranjeni in mrtvi,” je dejal in obljubil, da se bo Ukrajina na napad ustrezno odzvala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Moskve so pozneje sporočili, da so ruske rakete zadele vse določene cilje v Ukrajini. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva je “natančno orožje” dolgega dosega zadelo položaje ukrajinske vojske in skladišča, kjer so shranjena oklepna vozila tuje proizvodnje. Drugih podrobnosti niso navedli.

Napad na Lvov je danes obsodila tudi Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) in družinam žrtev izrazila sožalje. “Ta napad, prvi na območju, ki ga varuje konvencija o svetovni dediščini od začetka vojne 24. februarja 2022, je kršitev te konvencije,” je sporočila organizacija. Dodala je, da je Rusija z napadom kršila tudi haaško konvencijo o varstvu kulturnih dobrin v primeru oboroženega konflikta iz leta 1954.

Ruske sile so ponoči obstreljevale tudi regijo Herson na jugu Ukrajine, pri čemer sta bila ubita najmanj dva človeka, deset pa je bilo ranjenih, je danes na Telegramu zapisal vodja vojaške uprave regije Oleksandr Prokudin. Dodal je, da so ruske sile izvedle najmanj 84 artilerijskih napadov in nad Herson izstrelile 38 raket, pri čemer naj bi zadeli tudi naseljena območja.

Ukrajina je sicer od začetka ruske invazije s pomočjo Zahoda znatno okrepila svoje sisteme zračne obrambe, vendar je tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil Jurij Ignat nedavno opozoril, da vojaška pomoč Zahoda še vedno ne zadostuje za varovanje celotne države pred zračnimi napadi.

“Sistemi zračne obrambe so nameščeni tam, kjer so najbolj potrebni, in ščitijo velika mesta, infrastrukturne objekte, jedrske elektrarne in fronto. Za pokritje države, kot je Ukrajina, pa imamo milo rečeno premalo zmogljivosti,” je dodal Ignat.

Back to top button