AktualnoEvropa

V Rusiji se zapirajo volišča, udeležba pri 45 odstotkih

V Rusiji se postopoma zapirajo volišča, na katerih volivci od petka volijo predstavnike na parlamentarnih, regionalnih in občinskih volitvah. Po podatkih državne volilne komisije v Moskvi je do 18. ure po krajevnem času svoj glas oddalo nekaj več kot 45 odstotkov volilnih upravičencev.

Ponekod v državi, ki se razteza prek enajst časovnih pasov, so se volišča danes že zaprla, najprej v regijah na ruskem Daljnem vzhodu. Kot zadnja se bodo ob 20. uri po srednjeevropskem času zaprla volišča v ruski eksklavi Kaliningrad.

V Moskvi se bodo volišča zaprla ob 19. uri po srednjeevropskem času. Zatem je pričakovati prve izide glasovanja prek spleta, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Za elektronsko glasovanje se je v ruski prestolnici prijavilo dva milijona ljudi. Tako so med drugim glasovali tudi predsednik Vladimir Putin, vodja vladajoče stranke Enotna Rusija Dmitrij Medvedjev in številni člani vlade.

Do 18. ure po krajevnem času je svoj glas po podatkih državne volilne komisije oddalo 45,15 odstotka volilnih upravičencev, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Kljub pričakovani zmagi Enotne Rusije privrženci zaprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega upajo, da bo njihov poziv k podpori kandidatov, ki imajo največ možnosti proti kandidatom Kremlja, obrodil sadove. V nekaterih regijah na vzhodu, denimo v Habarovsku, so po preštetju prvih glasov v vodstvu posamezni kandidati opozicijske Komunistične partije pred kandidati Enotne Rusije, poroča dpa.

Navalni, ki je med najbolj glasnimi kritiki ruskega predsednika Putina, je pred volitvami iz kazenske kolonije vzhodno od Moskve ljudi pozval k protestnim volitvam proti Enotni Rusiji.

Navalni po navedbah oblasti na volitvah sicer ne sme glasovati. V skladu z rusko zakonodajo namreč pravnomočno obsojeni nimajo pravice voliti, je za rusko tiskovno agencijo Interfax danes povedal namestnik vodje zapora Valerij Bojarinev. Izjema so tisti, ki so v preiskovalnem zaporu in še niso bili pravnomočno obsojeni.

Volitve so zaznamovali očitki o številnih volilnih kršitvah, kot sta glasovanje pod prisilo in večkratno glasovanje, je poročala dpa. Neodvisna organizacija za spremljanje volitev Golos jih je do danes popoldne zabeležila skoraj 4000.

Vodja volilne komisije Ela Pamfilova je zatrdila, da bodo vse očitke o kršitvah temeljito preiskali. Kot je pojasnila, so do danes zjutraj razveljavili več kot 7000 oddanih glasovnic.

Pamfilova je tudi sporočila, da je bila spletna stran komisije tarča “silovitega” kibernetskega napada in da je večina teh napadov prišla iz ZDA in Nemčije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) prvič po letu 1993 na volitvah v Rusiji ne sodelujejo. Razlog za to so med drugim omejitve, ki jih je zaradi pandemije covida-19 postavila Moskva, zaradi česar niso mogli pravočasno poslati svojih opazovalcev.

Za glasove volivcev na parlamentarnih volitvah se poteguje 14 političnih strank. Na volišča je pozvanih okoli 110 milijonov Rusov, ki ob 450 poslancih ruske dume volijo tudi predstavnike v regionalnih institucijah v 46 ruskih regijah. V devetih regijah bodo volili guvernerje in druge visoke predstavnike, potekale bodo tudi občinske volitve.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave naj bi Enotno Rusijo podprlo od 42 do 46 odstotkov volivcev, kar je nekako na ravni izpred petih let. Volitve veljajo za pomemben preizkus podpore za 68-letnega Putina.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button