AktualnoEvropaGospodarstvo

V nemški industriji vse več optimizma

V pomembnih panogah nemške industrije se vse bolj širi prepričanje, da se bo koronska kriza končala. Predvsem avtomobilska in strojna industrija želita povečati svojo proizvodnjo, v redni mesečni raziskavi o pričakovanjih glede prihodnje proizvodnje ugotavlja inštitut za gospodarske raziskave Ifo iz Munchna.

Indeks pričakovanj se je februarja zvišal z 9,4 na 20,7 točke, kar je njegova tretja rast zapored. Ekonomisti vsak mesec glede prihodnje proizvodnje povprašajo 2000 nemških podjetij, vrednost indeksa pa oblikujejo na podlagi ravnotežja pozitivnih in negativnih pričakovanj.

V avtomobilski industriji in pri njenih dobaviteljih so se po teh podatkih pričakovanja znatno izboljšala, kazalnik se je z minus 1,0 točke, kjer je bil januarja, prejšnji mesec povzpel na 35 točk.

Izboljšalo se je tudi razpoloženje v proizvodnji strojev in naprav, proizvodnji računalnikov ter kemični industriji.

Vendar slika na splošno ni pozitivna. “Pričakovanja panog so zelo različna,” je danes dejal analitik pri inštitutu Ifo Klaus Wohlrabe. Slabo je predvsem razpoloženje podjetij v oblačilni industriji, kjer pa je pesimizem vendarle malenkost popustil – kazalnik se je zvišal z minus 84 na minus 60 točk. Poslabšalo pa se je vzdušje med proizvajalci pohištva, kjer se je kazalnik bodoče proizvodnje znižal z minus 15 na minus 33 točk.

Podatke o obsegu nemške industrijske proizvodnje v januarju bo statistični urad objavil danes.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button